SUŠENI ORIGANO, 100g

Sušeni origano
80,00 RSD

Opis proizvoda

Sušeni origano

Origano je bogat antioksidantima, u prvom redu polifenolima i flavonoidima. Pored blagotvornih polifenola, origano sadrži i minerale: mangan, gvožđe, kalcijum, ali i vitamin K. Dokazano je antibakterijsko delovanje, na mnoge vrste bakterija. Povoljno deluje na organe za varenje, disanje i na nervni sistem.

Origano je začin bez kojeg bi pizza imala sasvim neprepoznatljiv ukus, ali ova biljka je i mnogo više od toga. U narodu je poznata i kao vranilova trava, bakina trava, crnovrh i mravinac. Origano kao višegodišnja biljka (divlja) raste u toplim brdskim predelima jugozapadne Evrope i Mediterana. Naravno, uzgaja se i u drugim, hladnijim, predelima planete, ali kao jednogodišnja biljka.

Najsličniji je majoranu, ali je od njega zdraviji. Origano je važna kulinarnska biljka jer kao začin daje specifičnu aromu jelima i salatama u koje se dodaje. Naravno „travka za pizzu" je postala popularna i izvan južne Italije, već posle II svetskog rata. On dobro ide uz začinjena jela, koja su upravno popularna u južnoj Italiji. Da ne bude zabune, odavno se koristi i u svim drugim kuhinjama širom Mediterana (bukvalno: svim), ali i u Filipinima i Latinskoj Americi.

 

 

U našim Biomarket prodavnicama možete kupiti na i razmeravanje.

 

 

Bio market izdvaja za vas

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close