CAYENNE PAPRIKA, 100G

Kajen (ljuta ili čili) paprika se takođe koristi u tradicionalnim indijskim ajurvedskim, kineskim, japanskim i korejskim lekovima kao oralni lek za stomačne tegobe, loš apetit i probleme sa cirkulacijom. Pored toga nanosi se na kožu kod artritisa i bolova
0 RSD

Opis proizvoda

Indijanci su koristili kajen (Capsicum annuum, frutescens ili ljuta, crvena paprika) kao hranu i lek najmanje 9000 godina.  Kajenski biber važan je začin, posebno u kajunskom i kreolskom kuvanju, te u kuhinjama jugoistočne Azije, Kine, južne Italije i Meksika.

Danas se u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama koriste masti i kreme sa kapsaicinom za ublažavanje bolova od artritisa i postherpetične neuralgije (bol povezan sa herpes zosterom). Kapsaicin je takođe ključni sastojak mnogih biber sprejeva.

Ljut i pikantan ukus kajenskog bibera najviše nastaje zbog supstance poznate kao kapsaicin (poznat i kao kapsikum), koja pomaže u smanjenju bola. Kapsaicin je najaktivniji sastojak u kajenu. Ostali važni sastojci uključuju vitamine A i C kao i flavonoide i karotenoide, pigmente koji biljkama daju crvenu, žutu i narandžastu boju i imaju antioksidativna svojstva.

Kajenska paprika nije korisna samo za poboljšavanje ukusa, već je i pouzdan saveznik u borbi protiv viška kilograma. Ova vrsta paprike je veoma dobra za sagorevanju masti. Kapsaicin je termogen, što znači da pomaže telu da proizvodi više toplote.

Kapsaicin pomaže varenje. Prirodna reakcija na kajensku papriku u gastrointestinalnom traktu je proizvodnja hlorovodonične kiseline. Njegova antibakterijska i antiseptička svojstva takođe pomažu u lečenju ulcerativnih sluznica želuca, kao i creva pogođenih kolitisom.  Sistem za varenje radiće bolje ako redovno koristite kajensku papriku.

Kajenska paprika takođe smanjuje upalne procese u telu jer podstiče cirkulaciju i na taj način se telo brže oslobađa toksina. Hronična upala ima veze sa medicinskim stanjima kao što su visok krvni pritisak, osteoartritis, rak debelog creva, reumatoidni artritis, srčana oboljenja i Alchajmerova bolest. Ublažavanje upale može olakšati ova stanja.

Za one koji nemaju ove zdravstvene probleme, kajenska paprika je odlična mera prevencije.

Zbog svoje ljutine, kapsaicin treba pažljivo konzumirati. Generalno, količina prisutna u uobičajenim obrocima je bezbedna za jelo, ali je povremeno povezana sa problemima sa varenjem kao što su gorušica, bol u stomaku ili dijareja.

Bio market izdvaja za vas

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close