Blog Bio Marketa

28.02.2024.
Blog Biomarket

Alfa lipoinska kiselina - dobrobiti za naš organizam

Alfa lipoinska kiselina je organsko jedinjenje koje organizam može da sintetiše, ali se uglavnom unosi hranom ili suplementacijom. 

Alfa lipoinska kiselina deluje antioksidativno i štiti organizam od oksidativnog stresa.

Prednost alfa lipoinske kiseline u odnosu na druge antioksidanse je ta, što je ona rastvorljiva i u vodi i u mastima i to joj omogućava prohodnost do svih ćelija i tkiva u telu. Deluje u samim ćelijama, ali i u međućelijskom prostoru.

Pored toga što je i sama snažan antioksidans, alfa lipoinska kiselina ima sposobnost da obnavlja druge antioksidanse u organizmu, kao što su vitamin C, vitamin E, glutation. Ona je neizostavan sastojak u procesu oslobađanja energije. Zahvaljujući antioksidativnom dejstvu štiti nas od nastanka oštećenja ćelija i tkiva u organizmu.

Alfa lipoinska kiselina je idealan antioksidans, jer za razliku od drugih,  deluje i na liposolubilne i na hidrosolubilne slobodne radikale.

Alfa lipoinska kiselina i dijabetes

Diajbetes je hronično oboljenje koje nastaje kao posledica nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina. Ovo dovodi do hiperglikemije, povišenog nivoa glukoze u krvi čije dugotrajno prisustvo može dovesti do oštećenja tkiva i organa i ozbiljnih komplikacija.

Dijabetesna neuropatija je jedna od najčešćih komplikacija dijabetesa. To je oboljenje perifernih nerava, najčešće nogu. Ova komplikacija nastaje kao direktna posledica dejstva slobodnih radikala. Oni na više različitih nivoa, dovode do propadanja, pre svega malih krvnih sudova, a zatim i nerava na periferiji celog organizma.

U dosadašnjim istraživanjima je dokazano da alfa lipoinska kiselina ima najveći uticaj na lečenje dijabetesa i dijabetesne neuropatije, odnosno ublažavanje simptoma kao što su trnjenje i peckanje, grčevi, bol i gubitak osećaja u rukama i nogama. Utvrđeno je da ovaj antioksidans doprinosi i redukciji insulinske rezistencije, jer utiče na brži protok šećera iz krvi u ćelije i tkiva.

U osnovi šećerne bolesti leži oksidativni stres, pa se alfa lipoinska kiselina kao snažan antioksidans, upravo zbog toga preporučuje kod pacijenata sa ovom bolešću, ali je naravno neophodno uzimati i prateću terapiju za tretman osnovne bolesti. Dodatni unos alfa lipoinske kiseline obolelima pruža zaštitu od budućih komplikacija.

Čuvar srca i krvnih sudova

Kao i svi drugi antioksidansi i alfa lipoinska kiselina je čuvar srca i krvnih sudova. Zbog svoje dinamike i u hidrofilnoj i u lipofilnoj sredini ima izrazit pozitivan uticaj na zdravlje krvnih sudova kojima obezbeđuje elastičnosti. Takođe u novim istraživanjima se naglašava i uticaj lipoinske kiseline na smanjenje visokih vrednosti triglicerida i lošeg (LDL) holesterola u krvi.

Antioksidativna svojstva omogućavaju alfa lipoinskoj kiselini da neutrališe slobodne radikale i smanji oksidativni stres, koji je povezan sa oštećenjima koja mogu povećati rizik od srčanih oboljenja. Pokazalo se da alfa lipoinska kiselina poboljšava endotelnu disfunkciju – stanje u kojem se krvni sudovi ne mogu pravilno širiti, što takođe povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Istraživanja su pokazala da je suplement alfa lipoinske kiseline smanjio nivo triglicerida i LDL (lošeg) holesterola kod osoba sa metaboličkim sindromom.

Da li je neophodna suplementacija?

Alfa liponska kiselina se u organizmu sintetiše u maloj količini, a njen nivo se dodatno smanjuje kako starimo.

Nalazi se u skoro svim namirnicama. Crveno meso se smatra najboljim izvorom alfa lipoinske kiseline. Ima je u bubrezima, srcu, jetri, u povrću: spanaću, brokoliju, krompiru, šargarepi, kao i u pivskom kvascu. U namirnicama alfa lipoinska kiselina je vezana kovalentnim vezama, što umanjuje njenu bioiskoristljivost.  

Zbog svega navedenog alfa lipoinska kiselina, je kod velikog procenta populacije na nivou ispod optimalnog.  Pa se organizam snabdeva adekvatnom količinom alfa lipoinske kiseline putem ishrane ili suplementacijom.

U određenim stanjima i hroničnim bolestima, suplementacija alfa lipoinskom kiselinom je neophodna kako bi zaštitila organizam od delovanja slobodnih radikala, i sprečila dodatne komplikacije bolesti.

Danas na tržištu postoji puno preparata alfa lipoinske kiseline, međutim ovaj Terranovin suplement, izdvaja se po tome što pored alfa lipoinske kiseline sadrži i moćan MAGNIFOOD kompleks. On predstavlja mešavinu liofilizovanih biljaka, koje obezbeđuju snažnu sinergiju. Svojim sastavom potpuno podržava metabolizam i različite funkcije lipoinske kiseline, posebno antioksidativno delovanje i zaštitni uticaj na jetru, oči i nervni sistem. U sastav MAGNIFOOD kompleksa ulaze stabilizovane pirinčane mekinje, koren kurkume, list mača zelenog čaja, plod i list pasjeg trna, šipurak, seme bundeve.

IZVOR: Santamed

12.02.2022.
Blog Biomarket

Ayurveda i mikrobiom- šta kada se creva ulenje i naduju?

(kakve sve to veze ima sa nadutim stomakom i da l da meljem moj psilijum i računam vlakna u smutiju?)

 Ajurvedski prakriti je okvirno definisan kao fenotip, uslovljen odnosom tri entiteta: Vatta(prostrano, vazdušasto, lagano, suvo, u slivenom pokretu),Pitta(bazirana na vatri i vodi, vruća, svetla, masna i pokretna) i Kapha (zemlja i voda, stabilna, teška, pouzdana, spora, hladna i meka). Drevni lekari indijski su prakriti odredjivali na osnovu fizicke, psiholoske i fizioloske manifestacije date osobe, nevezano za njen socijalni,etnicki, geografski pa čak ni dijetarni status.

Humani mikrobiom sa druge strane se smatra za “najskorije otkriven” ljudski organ, ravnopravan po važnosti sa ostalima.Bakterije creva ne samo da snabdevaju organizam vitaminom K, vec sintetišu i serotonin (hormon srece), a i svojim telima brane da se neke druge, patogene bakterije nasele umesto njih.

16S analiza genoma bakterija koje nastanjuju digestivni trakt i čine crevnu “baštu” ukzala je da, zaista, pojedini bakterijski rodovi, sa svojim specificnim metabolizmima (i metabolitima! koje nama prosledjuju, u dobru i u zlu), su prakriti specificni, tj. razlikuju se dominantno Pitta, Vatta i Kappa mikrobiomski 'potpisi', što je jos jedan mehanizam kojim ajurvedske doše ostvaruju svoj uticaj na zdravlje.

Bakterije poznate po tome sto razlažu skrob otporan na humane enzime (Parabacteroides) i time ublažavaju inflamaciju creva specifično su bile prisutne u pitta prakriti osobama.[1]; interesantno, ali upravo pitta prakriti osobe, na osnovu ajurvedske literature, su konstitucionalno sklone da razvijaju ulkuse, ali ne i inflamatorne bolesti creva, koja su ušuškana i zaštićena masnim kiselinama kratkog lanca, koje tvore rezidentne bakterije ako im pružimo odgovarajuće prebiotike (famozna vlakna).

A i zašto toliko buke oko vlakana? Prvo što pada na pamet je da, ako ih nema u dovoljnoj količini (25/38g-dan) dolazi do konstipacije (zatvora).

Dalje, postoje dva tipa vlakana: rastvorljivi i nerastvorljivi. OBA su bitna. Rastvorljivi( ovsena kaša, jabuka, sočivo, raž, integralni hleb) tvore neku vrstu tečnog gela sa vodom u završnom delu creva, čineci defekaciju lakšom.

Nerastvorljiva vlakna (voće, povrće, suncokret, golica) tvore "dzombastiju" ali sklisku mešavinu sa hranom motivišući kolon da se grči i taj talas da se propagira.

Ovde negde spada i priča o psilijumu, i mleveni i ljuspice imaju jednaki zdravstveni efekat, po unosenju u organizam brzo bubre (obavezno! piti 6-8 casa vode dnevno ukoliko se psilijum koristi kao stimulans rada creva). 

Ayurveda se sve slaze, savetujuci pri tom da se prati dijeta koja dovodi u harmoniju Vatta došu, što znači:dalje od hladne hrane i pića, mahunarki, suvog voća i salata; zameniti ih toplom i dobro kuvanom hranom.

Generalno, Ayrveda insistira ne na uzimanju jednokratnom neke hrane ili lekova, već na promeni celokupnog životnog stila.

 Ipak, triphala je u Indiji najpouzdaniji  lek za probleme ovog tipa; skuva se čaj od ove biljke, pa četvrtini kašičice dodati pola kašičice kumina i četvrtinu kašičice kardamoma. Samleti i uzimati dva puta dnevno. Trifala ima glikozide koji imaju laksativne osobine, dok kardamom i kumin seme pomažu kod nadutosti.

Takodje, popularan a jednostavan lek je i rastvaranje malo gi-ja u mleku uveče. To je narocito dobro za Pitta i Vatta konstitucije.

Ukoliko je problem jednokratan, mogu pomoći i sena kocke, kombinacija suve sljive, suve smokve i lista sene (naci cete ih i kod nas u radnji).

Buducnost tretiranja zatvora je ipak, sva je prilika u personalizovanim probioticima u formi rektalnih čepića, sastavljenim od benefitarnih bakterija. U poslednje vreme najviše obećava L.acidophillus DDS-2, soj rezistentan na pankreasne enzime i zucne soli. U sastavu je i  preparata iz nase prodavnice, a sto je najlepse, njegovo prisustvo pogoduje rastu Ruminococusa, grupe koja metabolise vlakna u blagotvorne masne kiseline kratkog lanca, kojima se skoro iskljucivo hrane kolonociti, celije debelog creva.

 

Bojic dr Svetlana

 

Reference:

 

[1] R.K.Wallace. The microbiome in health and disease from the perspective of modern medicine and Ayurveda. Medicina (Kaunas).2020 Sep; 56(9)

 

[2]D. Chaudhari, D. Dhotre, Dhiraj Agarwal, A. Godhali, A.. Nagarkar, V. Lad, U. Patil, S. Juvenkar, V. Sinkar, Y. Shouche. Understanding the association between and skin mithe human gut, oral and skin microbiome and the Ayurvedic concept of prakriti. J Biosci.2019 Oct;44(5):112

12.02.2022.
Blog Biomarket

Opašimo kecelje, stiže godina vodenog tigra!

 

Jeste li spremni za godinu vodenog tigra ?

(I poneki recept:-)

 Tradicionalno se na trpezama u ovom period nalazi 8 vrsta hrane, u kojima se uživa tokom 15 dana proslave, i za koje se veruje da će privući dobro zdravlje, sreću i blagostanje.

Ako ste se pitali zašto baš ‘8’, e 8, jer se broj na kineskom izgovara slicno kao ‘huat’, što se prevodi sa ‘nek se obogatimo!’.

A evo i davnašnjih recepata, pomoću kojih ćete garantovano ukrasti malo milosti i naklonosti kineskih dobrih duhova.

 

1.Knedle (dumplings)

U pari kuvane knedle su oblkovane kao starinski kineski zlatni novac, zvan ingot I predstavljaju blagostanje. Po legendi, broj knedli koje se pojedu tokom nove godine odgovara količini novca koji ce se zaraditi te godine. Sastoje se iz omotača i fila.

Omotače za knedle možete kupiti i kod nas, …a možete ih praviti i sami, prema jednostavnom receptu koji traži svega 5 sastojaka (i sve ih imamo u radnji, bez brige); aaa poseban bonus je to što cemo zaobići gluten)

Dakle, treba vam:

*jedna šolja (160g) pirindzanog brašna

*2/3 šolje (75g) tapioka brašna(dodaje blagi efekat lakšeg žvakanja, izbegavajući preteranu suvoću i krutost proizvoda)

*2 kafene kašičice psilijumskih ljuspica u prahu

*(150-160g)2/3 šolje tople vode

*pola kafene kašičice soli

*dve kašike ulja

Sjedinite sve suve sastojke u jednoj posudi, onda dodajte vodu i ulje. Temeljno promešajte kašikom pa sačekajte par minuta dok se testo ne ohladi. Zatim ga oblikujte rukama u glatku veknu, još 1-2 minuta.

Zamotajte testo u kuhinjsku plastiku i ostavite u frizideru oko 30 min. Podelite ga na 4 dela. Rukama izvucite jedan deo u deblji ‘konopac’, pa ga isecite na 7 delova.

Pospite radnu površinu tapioka brašnom, (ili kukuruznim skrobom) i spljoštite dlanom svaki komadić (dok radite na jednom, pazite da su vam ostali delovi pod folijom, da se ne bi isušili i izgubili na elastičnosti).

Oklagijom dodatno istanjite testo, dok mu delovi ne dosegnu oko 2mm. Potom šoljom ili čašom izvucite (oko 9cm u dijametru) kružne gijoza omotače.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo testo.

 I, sada je vreme za punjenje! I tu se ukusi razlikuju od provincije do provincije, pa vam prepuštamo da sami u moru varijanti nadjete omiljenu. Naravno, naš favorit:

Pripremite:

*mleveno svinjsko meso

*lišće napa kupusa (‘kineski kupus’, ima ga na beogradskim pijacama)

*mladi luk

*šitake pecurke

*bok čoj

*bambusovi izdanci

*češnjevi belog luka

*svež djumbir

*soja sos

*kukuruzni skrob

*susamovo ulje

promešajte sve komponente fila, stavite malu količinu na sredinu omotača, savite omotač oko ivice fila da dobijete polumesečasti oblik, ‘štipkajte’ slobodnu ivicu dok se ne zatvori. Potom knedle mozete prziti, ili ih kuvati u pari.

 

2.Cela riba kuvana u pari (glava obavezno!)

Yu znaci i ‘riba’ i ‘prosperitet’ na kineskom. Zajedničko uživanje u ovom obroku za vreme proslave Nove godine osnažuje porodičnu povezanost.

 

3.Nudle dugovečnosti

 

Trik kod ovih nudli je da se usrču neprekinute, u kom slučaju garantuju dug zivot. A evo odmah i recepta (za 2 veoma duge nudle):

*2 šolje glutenastog, lepljivog brašna

*1/4 kafene kašičice soli

*3/4 šolje (180 ml) vode na sobnoj temperaturi

*biljno ulje, po potrebi

*2 šolje hladne vode, podeljeno

 

U velikoj posudi zamesiti brašno i so. Polako dodavati vodu na sobnoj temperaturi, sve vreme radeći šakama. Koristeći obe ruke, mesiti testo dok se ne formira glatka lopta, 3-5 minuta.

Potom umotati testo u plastičnu foliju i ostaviti na sobnoj temperaturi oko 20 min. Otkriti, premesiti, i ostaviti još 15 min.Prebaciti testo na blago nauljenu radnu površinu, preseći je na pola i rukama izvući dug cilindricni oblik iz svake polovine testa, oko 12mm u dijametru. Nauljiti veliku šerpu i složiti svaku polovinu izduženog testa u formu zmije koja se odmara. Namazati testo odozgo sa još malo ulja da se spreči slepljivanje. Pokriti plastičnim omotačem i ostaviti da se odmara u zamrzivaču još pola sata.

Dovesti do ključanja jednu posudu sa vodom, dovoljno veliku da dzinovska nudla moze u njoj slobodno da pliva. Izvaditi nudle, radeći 10tak cm po 10tak cm blago istezati nudlu, svaka bi morala da bude oko 2.5 metra dugačka (pravi majstori prave ih da budu i do 8 m!!!!).

Skuvati ih, tako što se, kada voda proključa, doda jedna šolja hladne vode, pa tek onda ogromne nudle.

 

4.Pirinač

 

Lepljivost jasmin pirindza spremljenog na pari je još jedan simbol članova porodice ‘slepljenih’ čvrsto jedni uz druge.Neke porodice slave sa “Pirinčanim pudingom osam blaga”, zavodljivim dezertom od riže sa osam ukrasa: ušećereni lotos, zeleno suvo grozdje, pinjoli, crno suvo grozdje, sušene urme, sušene godzi bobice, sušene kajsije i crvene maraskino višnje (za sreću!).

 

5.Beli luk

 

Naziv za beli luk na kineskom je“suan”, što se prevodi i kao “prebrojavanje”. U tradiciji je ukorenjeno da oni koji slave Lunarnu novu godinu jedu dosta belog luka, da povećaju broj moneta koje će prebrojavati u nastupajućoj godini. Ima ga u skoro svakom jelu, uključujući i račiće pržene u voku.

 

6.crvena hrana

 

crvena je najprominentnija boja tokom Lunarne nove godine. Naći ćemo je u dekoraciji, hrani, i, što je naj upadljivije, u crvenim kovertama punim novca koje se daruju voljenima tokom ovog perioda. Crvena boja asocira na dobru sreću, bogatstvo i radost. Trpeza za vreme Lunarne nove godine tipično bude puna crvene hrane, kao sto su kraba, pekingška patka, račići, prase na roštilju i jos puno toga.

 

7.Glutinozne loptice od pirindza

 Večera se završava sa slatkim, okruglim lopticama od lepljivog pirinča sa pastom od crvenog pasulja. Okrugli oblik navodno priziva glatku godinu pred nama, bez trzavica, ponovno okupljanje porodice i dobru sreću.

U njih ide :

*2 šolje lepljivog pirinčanog brašna

*1/2 šolje vruće vode

*1/2 šolje hladne vode

*tri supene kašike slatke paste od crvenog pasulja.

Iseći pastu od crvenog pasulja na male komadiće; u većoj posudi dobro promešati brašno i toplu vodu, potom dodati hladnu vodu i opet temeljno promešati. Mesiti testo dok ne postane glatko.

Na ravnoj površini izvlačti duguljaste forme od testa, seći ih na oko 1.5 cm dužine, urolati svaku dlanovima u lopticu.

Svaku lopticu potom pritisnuti u oblik posude, smestiti fil, zatvoriti i urolati nazad u loptu.

Kuvati ih u kljucaloj vodi oko 5 minuta.

 

8.mandarine

 

Zvanično voće Nove godine, ‘ju’ na kineskom, zvuci kao rec ‘srećan’, ‘ji’. Obilno se poklanjaju tokom proslave Nove godine.

 

Proslava Lunarne nove godine ove godine traje do 15.02. kada se u nebo šalju crveni lampioni sa lepim željama. Neka vam se sve do jedne ostvare!

 

 

 

  Bojič dr. Svetlana

13.01.2022.
Blog Biomarket

Ashwagandha, Ajurvedski eliksir dugovečnosti

(Withania somnifera, WS), poznata i kao “indijska zimska tresnja” ili “indijski
zensen”, jedan je od glavnih indijskih rejuvenatora (Rasayana) i stozer
Ajurvedske medicine. Ime mu se priblizno prevodi sa ‘onaj koji daje snagu konja,
I koji donosi san”.Ovaj tip biljnog preparata je milenijumima davan deci kao
tonik za snagu, i takodje sredovecnima i starima da bi im se, po verovanju,
produzio zivot uz ocuvanu vitalnost.
No, vredi li prah korena biljke Ashwandgha zaista vise od klasicne zapadnjacke
pilule za spavanje, koja nam daje san bez snova uz tupo i mamurno jutro ?
Savremena medicina nedvosmisleno kaze ‘da’ [1], buduci da je upravo to
zakljucak metaanalize koja je obuhvatila pet randomizovanih studija sa preko
400 ispitanika . Dakle ekstrakt ove biljke, kada se uzima u koncentraciji vecoj od
600mg/dan bar 8 nedelja blagosilja nas kvalitetnim snom, uz bistro i cilo
budjenje.
Pored toga, konvencionalnoj nauci je bilo zanimljivo da istrazi povecava li
Ashwagandha iskoristljivost kiseonika (VO2max), sto je narocito relevantno za
atlete[2].Opet, ispostavilo se da ima smisla suplementacija ovom biljkom i kod
atleta koji se bave aerobnim sportom, i kod ‘obicnih’ ljudi, I to u koncentraciji vec
od 100mg/dan, da bi se pospesila fizicka snaga.
Aktivna supstanca ekstrakta korena, trietilen glikol, odgovorna je za uspavljujuce
I umirujuce efekte, dok postoji citav spektar supstanci, jednim imenom
‘vitanolidi’, kojima se pripisuju najrazlicitija svojstva, npr. smirivanje upale na
rektalnu primenu kod kronove bolesti [3].
Dalje, tradicionalno im se pripisuju adaptogen/antistres efekti . Recimo misevi
koji su ostavljeni da se dave u dubokoj vodi, a pretretirani su sa WS, pokazali su
vecu izdrzljivost u plivanju i kod njih nisu post mortem uoceni stresom
indukovani gastricni ulkusi kao u kontrolnoj grupi, stavise cini se da je WS
prevenirao odgovor nadbubrezne zlezde i kortizola na stres u potpunosti.
Postoje i indikacije da WS ekstrakt moze kontrolisati neke maligne procese,
konkretno ovarijalne (kod celijske linije tumora jajnika hrcka), plucnog adenoma
indukovanog uretanom, nekim slucajevima uterinih fibroida, dermatosarkoma.
Narocito vazan je njegov efekat na promociju kognicije, pa se tradicionalno
davao deci sa memorijskim deficitom, a I starijima sa gubitkom pamcenja. Ima
GABA podrazavajuci efekat (smiruje poput bensedina) I pokazano je da podstice
obrazovanje novih dendrita (pomaze kod ucenja).
Njegova antiinflamatorna svojstva nasal su svoju primenu u Ajurvedskoj
terapiji reumatoidnog I osteoartritisa. [4]
Ashwagandha ima svoje mesto u tretiranju hipotireoidizma (pogorsava stanje
kod hipertireoze [5]

Naravno, vece i dvostruko slepe klinicke studije su uvek dobro dosle da bi
osnazile gornje tvrdnje, iako je vec uz postojece naucne dokaze jasno da
tradicionalna upotreba Ashwagandhe ima logicnu i svrsishodnu osnovu.
Tradicionalno, Ashwagandha u prahu se mesa sa Gi, medom ili vodom I pije ili
topikalno aplikuje na npr. Upaljene zglobove.
Ipak, postoji preporuka da se redovno kontrolisu parametri jetre, uz
konsultaciju sa svojim doktorom, ukoliko se prolongirano koristi Ashwagandha.
[6].

Bojic dr. Svetlana
Literatura:
[1] K.L.Cheah, M.N. Norhayati, L.H.Yaacob, R.A.Rahman. Effect of Ashwagandha
(Withania somnifera) extract on sleep: A systematic review and meta-analysis.
[2] J. Perez-Gomez, S. Villafaina, J. Carmelo Adsuar, E. Merellano-Navarro, D.
Collado-Mateo. Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) on VO2max: A
Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients 2020, 12(4), 1119
[3]P. Pawar, S Gilda, S. Sharma, S. Jagtap, A. Paradkar, K. Mahadik, P. Ranjekar, A.
Harsulkar. Rectal gel application of Withania somnifera root extract expounds
anti- inflammatory and muco-restorative activity in TNBS- induced
Inflammatory Bowel Disease. BMC Complementary and Alternative Medicine 11,
34(2011)
[4] N. Singh, M. Bhalla, P. de Jager, M. Gilca. An overview on Ashwagandha: A
Rasayana (Rejuvenator) of Ayurveda. Afr J tradit Complement Altern Med. 2011;
8(5 Suppl): 208-213
[5]A.K.Sharma, I. Basu, S. Singh. Efficacy and safety of Ashwagandha root extract
in subclinical hypothyroid patients: A double blind, randomized Placebo
Controlled trial. J Altern Complement Med. 2018 Mar; 42

[6] C. A. Philips, R.. Ahamed, S. Rajesh, T. George, M. Mohanan, P.Augustine.
Comprehensive review of hepatotoxicity associated with traditional Ayrvedic
herbs. World J Hepatol. Sep 27, 2020; 12(9):574-595

 

23.09.2017.
Blog Biomarket

Bademi su dobar izvor vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma.

Sirovi bademi se preporučuju u slučaju konstipacije, poremećaja u radu disajnih organa, kašlja, srčanih tegoba, anemije, impotencije i šećerne bolesti. Upotreba badema pomaže i u nezi kose, kože i zuba.

Sirovi bademi su dobar izvor vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Sadrži i cink, selen, bakar i nijacin. U odnosu na ostale orašaste plodove badem je jedan od najhranljivijih.

Za osobu do 80kg telesne mase dovoljno je jednom dnevno porcija od 100g sirovih badema. Odnosno od 2 do 4 puta nedeljno po 100g sirovih badema.

Bademi se mogu jesti sirovi ili pečeni s tim da sirovi imaju više navedenih vitamina i minerala. Mogu se dodavati salatama i jelima, a bedemovo mleko je takođe odlična namirnica. Najbolje ih je jesti na prazan stomak kako bi se obezbedila što bolja apsorpcija hranljivih sastojaka.

Za mozak i funkcije nervnog sistema: Bademi su izvor mnogih sastojaka koji su potrebni za pravilan razvoj i rad mozga i nervnog sistema. Preporučuje se deci u razvoju - neke majke daju svojoj deci "bademovu" vodu ujutro, umesto obične vode (dovoljno je potopiti nekoliko sirovih badema u vodu, sa ili bez ljuske, preko noći).

 

Regulisanje nivoa holesterola: Redovno konzumiranje badema pomaže povećanju nivoa HDL - lipoproteina visoke gustine i smanjuje nivo LDL - lipoproteina male gustine. Na ovaj način bademi utiču na regulisanje nivoa holesterola.

 

Za srce: Monozasićene masti su jedne od najzdravijih masti za funkcionisanje ljudskog organizma. Upravo su monozasićene masti, proteini i kalijum koje bademi sadrže razlog zašto se oni preporučuju u slučaju srčanih tegoba, a i uopšte za jačanje i dobar rad srca. Vitamin E iz badema je antioksidant i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Magnezijum iz badema povoljno utiče na smanjenje rizika od infarkta. Bademi pomažu smanjenje nivoa C reaktivnog proteina (C reaktivni protein ili CRP je proteinu koji se proizvodi u jetri. Njegova koncentracija u venskoj krvi se koristi kao značajan biohemijski parametar za mnoga stanja.) čiji visok nivo uzrokuje zapaljenja koje vode ka oštećenju arterija. Bademi su dobar izvor folne kiseline tako da pomažu smanjenje nivoa homocistina, koji deluje na začepljenje arterija.

 

Nega kože: Primena badema u kozmetici je vrlo široka i poznata od davnina. Bademovo ulje neguje nežnu kožu beba, hrani i hidrira stariju kožu. Ostatak od samlevenih badema koji ostaje pripravljenju bademovog mleka koristi se za pravljenje maski i pilinga za lice.

Jačaju zube i kosti: Prirodni fosfor koji bademi sadrže pomaže jačanje kostiju i zuba.

Prevencija kancera: Bademi pomažu kretanje hrane kroz debelo crevo i tako pomaže detoksikaciju i smanjuje rizik od kancera.

Prevencija dijabetesa: Badem utiče na smanjenje skoka šećera i insulina u krvi, nakon obroka, i na ovaj način štiti od dijabetesa.

Preporučuje se trudnicama: S obzirom da sadrži folnu kiselinu badem se preporučuje trudnicama.

Smanjenje težine: Prirodno bademovo mleko pomaže smanjenje telesne težine tako što monozasićene masti iz badema pružaju osećaj sitosti i sprečavaju prejedanje.

Sprečava konstipaciju (zatvor): Bademi su bogati dijetetskim vlaknima i kao i druge namirnice bogate vlaknima pomaže u sprečavanju konstipacije. Svakako obratite pažnju na to da popijete dovoljno vode nakon što jedete bademe.

Daju energiju: Bademi sadrže mangan, bakar i riboflavin pomažu u stvaranju energije.

Alchajmer: Studije pokazuju da redovna konzumiranje badema deluje kao prevencija Alchajmerove bolesti.

Kao i sve namirnice i bademi imaju svoje mane kao namirnica i njihovo dejstvo zavisi i od svih ostalih namirnica koje unosite. Bademi sadrže oksalate,ljudi koji imaju problema sa bubrezima i žuči treba da izbegavaju bademe.

22.09.2017.
Blog Biomarket

Sok od šargarepe

Možda niste znali ali veštački sokovi koji se kupuju u prodavnicama su puni šećera, zaslađivača i različitih emulgatora koji više štete nego što daju korist Vašem organizmu. Zato je preporuka lekara i nutricionista da pijete ceđene sokove, koji nemaju ništa veštačko u sebi i na taj način Vaš ogranizam će se preporoditi jer će dobiti neophodne vitamine koji su mu preko potrebni.

Čudesna lekovitost šargarepe odavno je poznata. Šargarepa obiluje velikim brojem vitamina i minerala. Tu je pre svega vitamin A, antioksidant koji sprečava pojavu slobodnih radikala u organizmu. Unošenjem vitamina A jača se imuni sistem, poboljšava se vid, reguliše se povišeni krvni pritisak i razna kožna oboljenja.

Provitamin A tj. beta karotin u šargarepi je takođe snažan antioksidant koji povećava imuni sistem organizma i štiti ga od kardiovaskularnih oboljenja.

Vitamin E je od velike važnosti za naš organizam jer učestvuje u regeneraciji nervnog i kardiovaskularnog sistema, a trudnicama omogućava pravilniji rad materice i snabdevanje ploda neophodnim sastojcima za njegov razvoj.

Ko ima problema sa gastritisom, šargarepa je prava stvar za njega. U šargarepi je prisutan tiamin, tj. vitamin B1 koji poboljšava varenje i reguliše kiselinu želudačnog soka.

Vitamin B3 kojim takođe obiluje šargarepa, metaboliše šećer, proteine i masti i daje energiju organizmu. Izuzetno pomaže u detoksikaciji i čišćenju organizma.

Unošenjem ove tako dragocene namirnice, Vašem telu ćete dati gipkost i podmladiti ga.

Za sok od šargarepe potrebno je oko 300 g očišćene šargarepe, možete oljuštiti i jabuku pa sve sastojke staviti u sokovnik. U dobijeni sok možete sipati 1 kašičicu limunovog soka. Dobićete oko 3dl ceđenog soka.

Uživajte i prijatno...

04.09.2017.
Blog Biomarket

Vegetarijanstvo kao lek za urbani način života?

Vegetarijanski način života mnogi nazivaju „boljkom“ savremenog života. Bilo tako ili ne, vegetarijanstvo je nastalo pre nekoliko hiljada godina među Indijcima, kako je kod njih ishrana bila bazirana na namirnicima koje nisu životinjskog porekla.

Mnoga istraživanja su dokazala da osobe koje su vegetarijanci imaju manju mogućnost da obole od prehlade, dijabetesa, gojaznosti i drugih ozbiljnijih bolesti. Ova činjenica je bila dovoljna da se veliki broj ljudi opredeli na zdrav način ishrane, a mnogi od njih stavljaju znak jednakosti između zdravog načina ishrane i vegetarijanstva.


Međutim, da li ste znali da, iako jedete na primer ribu, takođe pripadate nekoj vrsti vegetarijanstva? Isto je tako, ukoliko jedete samo biljne proizvode? Hajde da Vas upoznamo sa nekim najčešćim vrstama vegetarijanstva.


Ko su vegani i šta je sastavni deo njihove ishrane?

Vegani su osobe kojima se svakodnevna ishrana bazira na biljnim proizvodima. Na njihovom meniju nema namirnica životinjskog porekla. Njihova ishrana se bazira na žitaricama, voću i povrću (sveže, sušeno, konzervisano).


Ko su laktovegetarijanci?

Osobe koje pored biljne ishrane svakodnevno konzumiraju mleko i mlečne proizvode. U te čuvene zdrave napitke koje koriste laktovegetarijanci spadaju mleka i biljni napici, kao i razni sirupi.


Ko su peskovegetarijanci?

Ukoliko pored biljnih proizvoda u svoj organizam unosite i ribu, onda ste u vegetarijanskom svetu peskovegetarijanci. Ovakav način ishrane je jedan od najzastupljenijih.


Makrobiotičari

Kako samo ime kaže, makrobiotičari su osobe čija se ishrana zasniva na unošenju mahunarki, semenki i žitarica. Predstavnici ove vrste vegetarijanstva koriste isključivo organske namirnice.


Tajna je u umerenosti

Ukoliko ste zagovornik vegetarijanskog života, morate znati da se uspeh ogleda u umerenosti. Konzumiranje belog brašna i velike količine šećera neće 100 posto dovesti do onoga što smo napomenuli na samom početku, a to je da će se vaš organizam mnogo jače boriti protiv negativnih uticaja. Što raznovrsnija ishrana u vegetarijanstvu može Vam pomoći da upravo to postignete.

 

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close