SUMAK ZAČIN CRVENI MLEVENI (Rhus Coriaria) 50g

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok. Sastavni je deo humusa, a koristi se i za pripremu pirinča i kebaba.
199,50 RSD

Opis proizvoda

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok. Sastavni je deo humusa, a koristi se i za pripremu pirinča i kebaba.

Rhus Coriaria. Ova divlja biljka se može naći širom Mediterana i Bliskog istoka. Kada se bobice osuše i samelju, dobija se začin koji zbog boje može da asocira na nešto ljuto i pikantno, a upravo je suprotno.

Lekovita svojstva začina sumak poznata su od davnina, nauka ih je već potvrdila, a mi smo tek počeli da se upoznajemo s njim. Intenzivne je bordo boje i dobija se od sušenih bobica istoimenog žbuna.

Iako je rasprostranjen u kuhinji zemalja Bliskog Istoka, sumak uglavnom potiče iz Afrike i Severne Amerike. Odatle je došla do Irana, Turske i Jemena. Postoje podaci da je korišćen i pre 2000 godina u Grčkoj, i to pre svega zbog medicinskih svojstava.

Iako ima dugu istoriju u bliskoistočnim kulturama i kuhinjama, sumak je relativno nov začin u drugim krajevima. Vreme borbe za zdravlje obeleženo je i traženjem prirodnih sredstava koja imaju zdrava svojstva. Stručnjak za funkcionalnu ishranu i doktor biomedicinskih nauka Kančan Koja izdvojila je upravo sumak zbog njegovih zdravstvenih prednosti, antiinflamatornih svojstava, osvežavajućeg ukusa i lakoće upotrebe.

Koristite ga tako što ćete malu količinu posuti po salatama, jelima od povrća, grilovanom mesu ili ribi, pa i dodati u hleb ako ga sami mesite. Može se dodavati u marinade, mešavinu maslinovog ulja i sirćeta, deserte, sladolede i koktele. Sumak ima ukus poput limuna jer je istovremeno kiselkast i voćno blag. Neverovatno je koliko samo mala količina sumaka može da poboljša skoro svako jelo. Ilustracije radi, ako nemate sumak pri ruci, tu citrusnu notu može da dočara limunova kora ili sok od limuna.

U tradicionalnoj medicini mediteranskih zemalja sumak se od davnina koristi i kao izuzetno zdrav začin, a savremena istraživanja to i potvrđuju.

Sumak se dugi niz vekova koristi kao začin u mnogim kuhinjama Evrope i bio je veoma popularan sve dok Rimljani nisu otkrili limun.

Ova biljka i začin ima snažna dijuretska svojstva i koristio se kao lek za lošu probavu. Pored toga poznata je njegova upotreba za smanjanje povišene temperature, za lečenje artritisa, kožnih upala te respiratonih problama kao što su bronhitis, prehlada i grip.

Bio market izdvaja za vas

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close