TONKATSU トンカツ – svinjski las (ili laks) kare, pohovan u tempuri i panko prezlama, služi se uz sitno seckani svež kupus i tonkatsu sos, nastao u Japanu u 19. veku. Ranija varijanta tonkatsu-a bila je zapravo od govedine i nazivala se katsuretsu. Verzija sa svinjetinom nastala je 1899.godine u restoranu Rengatei u Tokiju. Tonkatsu se ponekat služi sa jajetom, na podlozi od pirinča i zove se Katsudon.
Primarni sastojci ovog japanskog sosa su voće i povrće u koje se zatim dodaju sirće, šećer, so i mnogi začini. Kao posledica, produbljuje se bogatstvo ukusa i povećava apetit.
Japanski tonkatsu sos koristi mnogo voća i povrća kao što su paradajz i jabuke, što rezultira visoko viskoznim sosom koji je pogodan za duboko prženje, a ne čini hranu masnom i suvom.Za najhrskavije tonkatsu kotlete, pomoći će samo najbogatiji, za –prste- polizati sos.