BADEM BLANŠIRANI SIROVI, 100g

Sirov blanširan badem je savršen izbor za sve koji traže zdravu i ukusnu grickalicu ili sastojak za kulinarske eksperimente. Blanširani bademi, kojima je uklonjena ljuska, zadržavaju sve svoje hranljive vrednosti i postaju još lakši za konzumaciju i pripr
175,00 RSD

Opis proizvoda

Sirov blanširan badem – Hranljivi orašasti plod savršen za zdravu ishranu

Sirov blanširan badem je savršen izbor za sve koji traže zdravu i ukusnu grickalicu ili sastojak za kulinarske eksperimente. Blanširani bademi, kojima je uklonjena ljuska, zadržavaju sve svoje hranljive vrednosti i postaju još lakši za konzumaciju i pripremu raznih jela.

Istorija i poreklo

Badem (Prunus dulcis) potiče iz jugozapadne Azije i Sredozemlja, a danas je najpoznatiji po uzgoju u Kaliforniji, koja je vodeći proizvođač na svetskom tržištu. Badem je u drevna vremena bio simbol plodnosti i bogatstva. Koristili su ga još Egipćani, Grci i Rimljani, koji su prepoznali njegove nutritivne koristi i primenu u ishrani.

Kako nastaje blanširani badem?

Blanširani badem se dobija jednostavnim procesom uklanjanja tanke smeđe ljuske sa sirovih badema. Ovaj proces uključuje kratkotrajno potapanje badema u vruću vodu, nakon čega se ljuska lako skida, ostavljajući čistu i glatku jezgru. Blanširani bademi su lakši za probavu i idealni za upotrebu u receptima gde je potrebna glatka tekstura i neutralan izgled.

Nutritivna tabela (na 100g)

Nutritivna vrednost Količina
Energetska vrednost 579 kcal
Proteini 21.2 g
Masti 50.6 g
- od kojih zasićene 3.9 g
Ugljeni hidrati 21.6 g
- od kojih šećeri 4.4 g
Vlakna 12.5 g
Vitamin E 26 mg (175% RDI)
Magnezijum 268 mg (67% RDI)

Blanširani bademi su bogat izvor zdravih masti, proteina i vlakana, što ih čini idealnim za vegansku ishranu i one koji traže balansiranu i hranljivu užinu.

Vegan recept: Krema od badema

Sastojci:

  • 200 g blanširanih badema
  • 400 ml vode
  • 2 kašike limunovog soka
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Potopite blanširane bademe u vodi i ostavite da odstoje 4-6 sati.
  2. Procedite ih i stavite u blender sa 400 ml sveže vode, limunovim sokom i prstohvatom soli.
  3. Miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Po potrebi dodajte još vode za željenu gustinu.
  4. Ova krema je savršen dodatak za veganske sendviče, dresinge i kao zamena za kremaste sosove.

Zanimljivost o bademima

Znate li da bademi nisu zapravo orašasti plodovi? Botanički gledano, badem je seme koje se nalazi u koštici ploda drveta badema, a drvo badema je blisko povezano sa breskvama i šljivama!

Alergeni

Kao i ostali orašasti plodovi, bademi mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba koje su osetljive na orašaste plodove. Simptomi mogu uključivati svrab, osip, oticanje ili ozbiljnije reakcije poput anafilakse, pa je važno da osobe s poznatim alergijama izbegavaju konzumaciju.

Deklaracija proizvoda

Sastojci: Sirov blanširan badem.
Neto količina: 100 g
Proizvođač: Karlito doo
Zemlja porekla: SAD/Španija
Uslovi čuvanja: Čuvati na suvom i hladnom mestu.
Alergeni: Proizvod može sadržati tragove drugih orašastih plodova i kikirikija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ključne reči:

  • sirov blanširan badem
  • blanširani bademi
  • bademi nutritivne vrednosti
  • veganski recepti
  • zdrava grickalica
  • bademi za kremu
  • orašasti plodovi
  • badem kalorije

Bio market izdvaja za vas

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close