SPIRULINA ORGANSKA DTC 200G

Spirulina ima visok sadržaj proteina, lako je svarljiva, sadrži svih 9 esencijalnih masnih kiselina, bogata je gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, beta karotenom, sadrži omega 3 i 6 masne kiseline i obiluje hlorofilom.
2.005,00 RSD

Opis proizvoda

Spirulina je mikroskopska višećelijska cijanobakterija (modro-zelena bakterija ili modro-zelena alga) koja se prirodno nalazi u jezerima i rekama širom Afrike, Azije i Južne Amerike. Ona je vrlo jednostavan drevni oblik života koji proizvodi svoju energiju od sunčeve svetlosti kroz fotosintezu koristeci plavi pigment fikocijanin, pa se spirulina ponekad naziva i „plavo zelena alga“. Međutim, spirulina zapravo nije alga, niti biljka – već nešto između, koja se prvi put razvila pre oko 3,6 milijardi godina.

Pošto Spirulina ima visoku toleranciju na soli i napreduje u vodama koje su snažno alkalne, ona obično raste u monokulturi u kojoj većina mikroorganizama ne može da opstane, a spirulina voli takvo okruženje. To znači da organski uzgajana spirulina ne zahteva upotrebu bilo kakvih hemijskih pesticida da je štite, jer su uslovi za rast prirodno negostoljubivo okruženje za druge organizme.

Zdravstveni benefiti spiruline:

  • Za razliku od biljaka koje rastu na zemlji, spirulina nema težak celulozni ćelijski zid, tako da se lako vari.
  • Ona ima visok sadržaj proteina, oko 65%, a sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina (koje ljudsko telo ne može da proizvede tako da se moraju unositi kroz ishranu). Aminokiseline su gradivni blokovi za proteine koji su od vitalnog značaja za proizvodnju mišića i svih enzima.
  • Spirulina je takođe bogata kalcijumom, magnezijumom i gvožđem.

– Kalcijum igra ulogu u mnogim funkcijama u telu, uključujući i doprinos normalnoj funkciji mišića, prenos informacija putem nervnog sistema, kao i održavanje zdravih kostiju i zuba.
– Magnezijum doprinosi održavanju normalnih kostiju i zuba, normalnoj funkciji mišića, metabolizmu, smanjuje iscrpljenost i umor.
– Gvožđe doprinosi normalnom transportu kiseonika u telu; takođe doprinosi normalnim kognitivnim funkcijama, normalnom funkcionisanju imunog sistema i smanjenju iscrpljenosti i umora.

  • Spirulina u velikim količinama sadrži beta karoten (vitamin A) – snažan antioksidant koga ima 25 puta više nego u šargarepi. Sadrži sve vitamine B grupe, a posebno je bogata vitaminom B-12, vitaminom B-1, B-2 (riboflavin), B-3 (niacin), B-5, B-6 , B-7 (biontin), B-9 (folna kiselina) i vitaminima C i K.
  • Spirulina sadrži neophodne Omega 3 i 6 masne kiseline, uključujuci i GLA (gama linoleinska kiselina), koja se u tom obliku nalazi samo u majčinom mleku.
  • Ima u izobilju i hlorofila koji je odličan antioksidant i naziva se “zelena krv” zbog sličnog sastava hemoglobinu u ljudskoj krvi.

Način upotrebe: Organska spirulina u prahu može da se pomeša u čaši vode, soka, jogurta ili sa svežim voćem u hranljivom frapeu. Prah može da se posipa preko salate i supe dodajući moćnu dozu proteina, vitamina i minerala u vašoj svakodnevnoj ishrani.

Preporučeni dnevni unos je od 1 do 3 kafene kašičice (3-10g).

Spirulinu mogu koristiti deca, trudnice i dojilje.

 

Nutritivne vrednosti na 100g:

Energetska vrednost:    326kcal/1370kJ

Masti:                          12,4g

Od kojih zasićene:         0,5g

Ugljeni hidrati:              17,3g

Od kojih šećeri:             0,1g

Vlakna:                         12,1g

Proteini:                        55g

So:                               0,9g

Kalcijum:                      333mg

MAgnezijum:                 300mg

Gvožđe:                        6,58mg

 

Uvoznik: DTC, Novi Sad

 

 
 

Bio market izdvaja za vas

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close