AŠVAGANDA U PRAHU ORGANSKA ETERRA 150G

Od mnogih dobrobiti ašvagande izdvajaju se pre svih, njena snažna antioksidativna i protivupalana svojstva. Može smanjiti nivo kortizola i nivo glukoze u krvi te se savetuje kod stanja akutnog i hroničnog stresa. Može podstaći aktivnost mozga i boriti se
850,00 RSD

Opis proizvoda

Ašvagandu ( Withania somnifera) zovu još i indijski ginseng što obećava- ova snažna biljka je moćan adaptogen, a adaptogeni su biljke koje pomažu telu da se prilagodi različitim izazovima života. Pomaže u borbi protiv stresa, hroničnog umora, nedostatka energije, problema sa koncentracijom, jača imunološki sistem posebno u periodu oporavka posle bolesti ili terapije ( hemoterapija, radioterapija).

Koren ašvagande se u ajurvedskoj medicini koristi više od 4000 godina. Biljka raste u sušnim predelima Indije a sada se gaji i u Australiji, istočnoj Aziji i Africi.U ajurvedi se biljka naziva rasayanom, što znači da pomaže u održavanju dugovečnosti ili mentalne i fizičke mladosti.

Prema istraživanjima objevljenom u International Journal of Home Science, 1 gram praha  sadrži 2,5 kalorije i:

 • 0,04 g proteina
 • 0,032 g vlakana
 • 0,05 g ugljenih hidrata
 • 0,03 mg gvožđa
 • 0,02 mg kalcijuma
 • 0,08 mg karotina
 • 0,06 mg vitamina C

Ovo su nutritivni kvaliteti, a mnogo važniji je kvalitativni satav: alkaloidi, aminokiseline ( uključujući i triptofan), steroli, flavonidi, lignani i triterpeni i antioksidante poput katalaze i glutationa ( „majka svih antioksidanasa“).

Od mnogih dobrobiti ašvagande izdvajaju se pre svih, njena snažna antioksidativna i protivupalana svojstva. Može smanjiti nivo kortizola i nivo glukoze u krvi te se savetuje kod stanja akutnog i hroničnog stresa. Može podstaći aktivnost mozga i boriti se protiv simptoma anksioznosti, teskobe, depresije,i nesanice. Može biti korisna za ponovno uspostavljanje ravnoteže hormonalnog sistema i jačanje imunog i kardiovaskularnog sistema i u borbi protiv dijabetesa i kancera.

Najčešća upotreba korena ašvagande je za ublažavanje stanja anksioznosti, nesanice, stesa i depresije, u prevenciji kardiovaskularnih problema, ublažavanja bolova u grudima i visokog pritiska, snižavanje visokog holesterola, smanjenje umora i osećaja bola, artritisa, i kod stanja epilepsije i dijabetesa.

Ašvaganda je jedan od najstarijih i najvrednijih lekovitih biljaka tradicionalne indijske medicine- ajurvede. Samo ime znači „snaga konja“ što govori o snažnom adaptogenom, revitalizirajućem, antioksidativnom, protivupalnom i imunostimulišućim efektima.

Koristimo je u slučajevima:

 1. PROTIV STRESA I TESKOBE:Istraživanje je pokazalo da psihoterapija u kombinaciji sa primenom dodataka ašvagande u toku 12 nedelja je smanjila nivo ansioznosti za 55%. Došlo je do poboljšanja koncentracije, vitalnosti i više energije.
 2. SMANJUJE RIZIK OD ADRENALNOG UMORA: Ašvagada može biti korisna u podržavanju funkcije nadbubrežne žlezde, smanjujući rizik od njenog zamora. Nadbubrežne žlezde su endokrine žlezde odgovorne za odpuštanje hormona, posebno kortizola i adrenalina kao odgovora na stres. Ašvaganda stabilizuje te hormone, pomaže telu da se prilagodi stresu i smanjuje rizik od umora nadbubrežne žlezde.
 3. STIMULIŠE HIPOAKTIVNU ŠTITNU ŽLEZDU: Kao adaptogen ima sposobnost da stimuliše slabo aktivnu štitnu žlezdu, kao što je u slučaju Hašimota. Istraživanja su pokazala da ašvaganda može normalizovati funkciju štitne žlezde povećanjem nivoa hormona.
 4. BLAGOTVORNO DELUJE U SLUČAJEVIMA DEPRESIJE: Istraživanja su pokazala da se po dejstvu ašvaganda može uporediti sa antidepresivima. Jedno od njih, provedeno sa 64 pacijenta koji su patili od hroničnog stresa i koji su konzumirali ašvagandu, postigli su za 44% smanjenje nivoa stresa, 76,1% smanjenje fizičkih simptoma stresa, 69,7% smanjenje anksioznosti i nesanice i nestanak teških simptoma depresije u 79,3% slučaja.
 5. POBOLJŠANJE FUNKCIJE NERVNOG SISTEMA: Fizički, mentalni ili hemijski stres može imati štetne efekte na mozak i nervni sistem. Nedavna istraživanja su pokazala da je ašvaganda, sem što je odličan adaptogen,znatno smanjuje nivo degeneracije ćelija i nastanak degenerativnih stanja poput Alzheimerova ili Parkinsonove bolesti. Withanolidi ( alkaloidi ašvagande) i antioksidansi ašvagande poboljšavaju kongitivnu funkciju i uništavaju slobodne radikale, štiteći mozak. Takođe je korisno za poboljšanje pamćenja i koncentracije.
 6. JAČA IMUNI SISTEM: Adaptogeni kapacitet biljke smanjuje količinu hormona stresa u telu. To poboljšava funkciju imunog sistema i smanjuje upale u telu.
 7. MOŽE STABILIZOVATI NIVO ŠEĆERA U KRVI: Prisustvo flavonida može biti korisno za osobe koje boluju od dijabetesa. Flavonidi imaju hipoglikemijski efekat, što dovodi do sniženja i normalizacije nivoa šećera u krvi.
 8. POBOLJŠAVA PLODNOST I SEKSUALNU FUNKCIJU: U ajurvedi je ašvaganda priznati afrodizijak, može znatno poboljšati seksualnu moć, podići nivo testosterona i poboljšati plodnost muškarca.Takođe, korišćenje ašvagande može značajno poboljšati seksualnu funkciju kod žena.

Ašvaganda je dostupna u obliku praha i tečnog ekstrakta u susamovom ulju ( ulje ašvagande) koje je urađeno po tradicionalnoj ajurvedskoj recepturi.

Ašvagandu u prahu možete uključiti u smutije, razne sokove ili napitke ili spremiti po ajurvedskoj recepturi: kašičicu praha kuvate u 2 čaše vode ili mleka ( ili pola-pola) dok se količina tečnosti ne smanji na pola, procedite i prohladite, možete dodati kašičicu meda i malo cimeta.Uzima se uglavnom uveče. Doza je 1-2 kašičice praha dnevno.

Ulje ašvagande se brže absorbuje i deluje. Uzima se po potrebi, 3kapi pod jezik ili u malo vode, dva puta dnevno.

Ašvaganda se smatra relativno sigurnom  proizvodom za većinu ljudi. U nekim slučajevima, može izazvati neprijatne nuspojave, ali nema dovoljno dugoročnih istraživanja da bi se one ispitale.Ne preporučuje se osobama sa čirom na želudcu, deci, trudnicama i dojiljama i osobama koji su na terapiji za hronične bolesti- njima je neophodna konsultacija lekara.Može stupiti u interakciju sa sedativima, lekovima protiv teskobe,imunosupresivima, antihipertenzivima i lekovima za štitnu žlezdu.

Za preporučene doze nisu zabeležene nuspojave. Uzimanje većih količina ašvagande može dovesti do smetnji u varenju, proliva, mučnine i povraćanja, a to može biti posledica iritacije crevne sluznice.

Bio market izdvaja za vas

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close