LOTOS KOREN, REZAN I SUŠEN, 50g

Vrlo cenjen koren azijskog vodenog ljiljana, opran, rezan i sušen na suncu. Tradicionalna zdrava hrana. Jednostavno ga namočite da odstoji i dodajte u kuvana ili pržena jela, u supe, čorbe... Vodu za namakanje iskoristite za čaj ili supu.
1.830,00 RSD

Opis proizvoda

Vrlo cenjen koren azijskog vodenog ljiljana, opran, rezan i sušen na suncu. Tradicionalna
zdrava hrana. Jednostavno ga namočite da odstoji i dodajte u kuvana ili pržena jela, supe, čorbe..

Vodu za namakanje iskoristite za čaj ili supu.

Kremasta je i glatke ali ipak hrskave teksture.

Lotosov koren povoljno deluje kod alergija, prehlada, upale sinusa, izbacivanja sluzi iz organizma, za ublažavanje kašlja i izbacivanja viška tečnosti.

Rizom, ili "koren" lotosa je delikatesno u jelo kuhinjama Dalekog Istoka, Orijenta, već više od milenijuma.

Njegov blagi ukus se dobro kombinuje sa većinom povrća, a hruskava tekstura tanko narezanih kolutova je privlačna i u kuvanim i duboko prženim jelima, sa ili bez testa.

Žanje se samo u jesen i zimu. Pa i tada, svež lotosov koren je teško naći - čak i kada je u sezoni. Stoga, potražite pakete sušenog lotosa u vašoj prodavnici zdrave hrane. Osušeni lotus najverovatnije će biti izbeljen, hemijski tretiran.

Makrobiotičari, pre kupovine uverite se najpre da na paketu stoji oznaka koja kaže "neizbeljivan" - "unbleached".

U Japanu, koren lotosa odavno se smatra jednim od najcenjenijih, čak lekovitih povrća. Koren raste u dubokom blatu u još uvek čistim jezerima Japana.

Interesantan oblik i blago krhka i hrskava tekstura čine da mešanje sa drugim jelima bude jako interesantno, pa i zabavno.

Mitoku Lotus Root Slices (Kiriboshi Renkon) se proizvodi vrlo jednostavno - rezanjem svežeg
korena i sušenjem na zimskom suncu.

Lotus jedina biljka na svetu koja zapravo raste u sva tri elementa: zemlji (blato), vodi i na
vazduhu. Njegovi cvetovi su simbol lepote i dugovečnosti na celom Dalekom Istoku.

---
Način pripreme: jedan kolut korena potopiti u dva decilitra hladne vode tokom oko dva sata. Nakontoga kuvati ga oko deset minuta za čaj ili ga pripremati sa ostalim povrćem. Kao začin dodati šoju ili tamari soja sos.

Bio market izdvaja za vas

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close