VAKAME (WAKAME) ALGE 25G MITOKU JAPAN

Sušene morske alge vakame (wakame) - blagog ukusa, mekane teksture, neizostavni sastojak miso supa, odličan dodatak kuvanom povrću. Bogate su kalcijumom a sadrže i velike količine gvožđa, vitamina A, C, B3 i belančevina. Odlično utiču na detoksikaciju kao
0 RSD

Opis proizvoda

Sušene morske alge vakame (wakame) - blagog ukusa, mekane teksture, neizostavni sastojak miso supa, odličan dodatak kuvanom povrću. Bogate su kalcijumom a sadrže i velike količine gvožđa, vitamina A, C, B3 i belančevina. Odlično utiču na detoksikaciju kao i na viskozitet krvi i visok krvni pritisak


•energetske i nutritivne vrednosti  (u 100 g):
Energetske vrednosti 577kJ/138kcal.
Masti 4 g, od kojih zasićene masne kiseline 0.3 g, ugljeni hidrati 41.8 g, od kojih šećeri 0 g, proteini 18 g, so 24.1 g, vlakna 35.6 g.


Vakame alga se često koristi u zdravoj ishrani jer ima lekovita svojstva. Najnovije studije rađene na univerzitetu McGill u Montrealu dokazale su da alginska kiselina ima svojstvo da za sebe vezuje toksine i teške metale (stroncijum, arsenik, olovo...). Kako naš organizam ne poseduje enzime koji bi ovu kiselinu razložili, ona se, zajedno sa toksinima i teškim metalima koje je za sebe vezala, izlučuje van preko stolice i na taj način se vrši detoksikacija organizma. Vakame sadrže i supstancu koja utiče na viskozitet krvi (tj. na istapanje tromba) čak dva puta jaču od priznatog leka heparina.
Vakame su veoma bogate kalcijumom, a sadrže i velike količine gvožđa, vitamina A, C, niacina i belančevina. U medicini se spominju zbog njihovih antibakterijskih osobina i bržeg čišćenja krvi nakon porođaja, zbog čega su bile cenjene još u drevnom Japanu. U kozmetici se koriste za tamnjenje kose i jačanje korena dlake.

priprema:
Alge potopiti u hladnu vodu 3 do 5 minuta, seći na sitne komade i staviti u supu da se kuvaju 10 minuta na tihoj vatri.
Posle namakanja vakame dobijaju lepu staklastozelenu boju.
Namočene, omekšane vakame alge prerežite po sredini uz debelu žilu. Mekane vanjske delove narežite na komade za jedan zalogaj, a tvrdu žilu vrlo sitno naseckajte da se može ravnomerno kuvati.
Vakame alge su neizostavan sastojak miso supa, a kao dodatak odlično odgovaraju i uz obično povrće. Vakame se mogu i pržiti u dubokom ulju i takve su same za sebe lagan obrok. Ako se zapeku i izmrve u prah, u kombinaciji sa susamom, odličan su začin za mahunarke i žitarice.

Vakame su jedina vrsta algi koja se uzgaja i u prirodi, i veštački. Nakon što su naučnici uspeli da rastumače kompleksan životni ciklus vakame alge, započeto je sa uzgajanjem izdanaka ovih algi u velikim rezervoarima, da bi kasnije bile presađene i nastavile svoj rast na okeanskom dnu. Svrha ovakvog procesa bila je  da omogući mladim vakame algama, koje su veoma osetljive, da u što većem broju peržive kritični period svog rasta. Zrele biljke se beru u martu i aprilu mesecu, najčešće mašinski, a zatim suše toplim vazduhom. Po boji ukusu i sastavu slične su alariji, morskoj algi koja se može naći po celom svetu, a deo je tradicionalne škotske, irske i severnoevropske kuhinje.

Bio market izdvaja za vas

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close