MAK MLEVENI BEZ ŠEĆERA 250G

Mleveni mak je čest sastojak u mnogim tradicionalnim i modernim jelima. Ovaj hranjivi sastojak se dobija usitnjavanjem semenki maka, koje su bogate nutritivnim vrednostima, kao što su proteini, vlakna i minerale.
175,00 RSD

Opis proizvoda

Mleveni mak je čest sastojak u mnogim tradicionalnim i modernim jelima. Ovaj hranjivi sastojak se dobija usitnjavanjem semenki maka, koje su bogate nutritivnim vrednostima, kao što su proteini, vlakna i minerale.

 

Mleveni mak ima mnoga korisna svojstva za zdravlje, uključujući poboljšanje metabolizma i povećanje energije. Takođe je bogat antioksidantima, koji štite ćelije od oksidativnog stresa i smanjuju upale u organizmu.

 

Ovaj sastojak se često koristi u mnogim receptima, bilo da je u pitanju osnova za kolač, dekoracija za torte ili sastojak u slatkišima i napicima. Jedan od popularnih recepata sa mlevenim makom je makovnjača, tradicionalni kolač koji se priprema u mnogim delovima Srbije.

 

Za pripremu makovnjače, potrebni su sledeći sastojci:

 

- 500 gr brašna 

- 150 ml mleka 

- 50 gr kvasca 

- 100 gr šećera 

- 2 jaja 

- 250 gr mlevenog maka 

- 100 gr šećera u prahu 

- 1 limun (sok) 

- 1 kašičica vanilin šećera 

- korica jednog limuna 

- 100 gr putera 

- so

 

Zagrevajte mleko i dodajte kvasac i šećer. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira. U veliku činiju dodajte brašno i prstohvat soli. U sredini napravite udubljenje i dodajte kvasac i jaja.

 

Zamesite testo i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Za to vreme u drugoj činiji pomešajte mleveni mak i šećer u prahu. Dodajte limunov sok, koricu limuna i vanilin šećer. Dodajte rastopljeni puter i promešajte.

 

Nakon što je testo podignuto, rastanjite ga na brašnom posutoj površini u oblik pravougaonika. Nanesite fil od maka na testo i uvijte testo kako biste dobili rolat. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.

 

Makovnjača je samo jedan od mnogih recepata koji se mogu pripremiti sa mlevenim makom, a ovo raznovrsno semenje ima mnogo korisnih svojstava za zdravlje, tako da je veoma korisno da ga uključite u vašu ishranu.n

 

Nutritivna tabela za 100 grama mlevenog maka:

 

- Kalorije: 455 kcal

- Proteini: 18 grama

- Masti: 35 grama

- Ugljeni hidrati: 22 grama

- Vlakna: 20 grama

- Kalcijum: 1420 mg

- Gvožđe: 11,8 mg

- Magnezijum: 365 mg 

 

Mleveni mak je bogat proteinima i vlaknima, a takođe sadrži značajne količine kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. Preporučuje se uzimanje u umerenim količinama, jer visok unos može izazvati neželjene nuspojave, kao što su nesanica ili probavni problemi.

Mak mi meljemo na mlinu i pakujemo po 250g.

 

 

 

Bio market izdvaja za vas

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close