- Početna
- Prodavnica
- DODACI ISHRANI
- DIGESTIVE INULINA OFP DIGESTIVNA VLAKNA 15X5G FORNATURA
DIGESTIVE INULINA OFP DIGESTIVNA VLAKNA 15X5G FORNATURA
Opis proizvoda
Šta se dešava sa Inulinom kada ga konzumiramo?
Zbog specifične veze fruktoznih molekula, naš želudac nije u stanju da fragmentiše inulin, već se to odvija tek u debelom crevu. Inulin u debelom crevu postaje odlična hrana dobrim bakterijama koje se tamo nalaze (bifido bakterije i laktobacilli). U našim crevima živi oko milion bakterija, što „dobrih“ što potencijalno „loših“, odnosno patogenih. U očuvanju zdrave i uravnotežene crevne mikroflore važnu pomoć nude prebiotici, nesvarljiva vlakna koja „dobre“ bakterije, odnosno probiotici koriste kao hranu. Prebiotici selektivno podstiču rast i aktivnost probiotika i na taj način utiču pozitivno na celokupno zdravlje organizma.
Inulin je PREBIOTIC a ne PROBIOTIC!
Pojednostavljeno rečeno – prebiotici su hrana za dobre bakterije u crevima (probiotike) a to su bifidobakterije i laktobacili, zahaljujući kojima se uspešno suzbijaju patogeni mikroorganizmi, koji uzrokuju različite i nimalo prijatne zdravstvene tegobe.
Koliko su važni prebiotici u hrani
Većina ljudi unosi dovoljno probiotika, ili bar znaju da bi trebalo to da čine, ali ono što ne znaju jeste to da su njihovom organizmu neophodni i prebiotici u hrani koja se svakodnevno konzumira. Reč je o nesvarljivim dijetalnim vlaknima koja pokreću rast bakterija i pozitivno deluju na celokupnu crevnu floru. Ne treba ih mešati s probioticima –dobrim bakterijama, bez kojih naš organizam ne bi mogao normalno funkcionisati.
Benefiti primene Inulina
Jačanje imunog sistema
Iscrpna istraživanja pokazuju da prebiotici u hrani podstiču stvaranje T-ćelija, važnih za odbrambeni sistem organizma. Naime, hraneći dobre bakterije, jačaju imunitet sistema za varenje, ali i celokupnog organizma.
Deca i odojčad
Bebe imaju koristi od njih dok su još u majčinom stomaku, a smatra se i da smanjuju rizik od ekcema, ubrzavaju rast i metabolizam, te povećavaju toleranciju na mleko i mlečne proizvode.
Prikladan za dijabetičare
Inulin ima manju kalorijsku vrednost od ostalih ugljenih hidrata (Zbog nemogućnosti varenja inulina u želucu i tankom crevu, njegov uticaj na nivo šećera u krvi je minimalan, jer se ne razlaže na monosaharide).
Regulišu nivo glukoze
Istraživači su otkrili i to da ukoliko se prebiotici u hrani redovno uzimaju, moge smanjiti apetit i rizik od dijabetesa tipa 2, budući da doprinosi održavanju nivoa glukoze u krvi.
Digestivni trakt
Prebiotici u hrani uspešno ublažavaju simptome zapaljenja debelog creva I pozitivno utiču na crevnu mikrofloru I olakšava probavu. Inulin pomaže razvoj normalne crevne flore i deluje kao i olakšava probavu. Brojne su studije potvrdile stimulativno delovanje inulina na rast bifidobakterija i to u dozi od 5-10 grama dnevno. Budući da pojedine vrste bakterija imaju povoljan učinak na zdravlje čoveka, a to su pre svega Bifidobacteria i Lactobacilli, „hranjenje“ tih bakterija inulinom omogućava im da nadvladaju potencijalno štetne bakterije. Blagotvorno delovanje bifidobakterija dobro je dokumentovano brojnim naučnim istraživanjima, a uključuje: inhibiciju rasta patogenih bakterija, stimulacija komponenata imunološkog sistema i pomoć u apsorpciji određenih jona i sinteza B vitamina.
Prevencija nastanka osteoporoze
Poboljšava mineralni sadržaj kosti i gustoću koštane mase.(Smatra se da fermentacijom inulina dolazi do zakiseljavanja sadržaja kolona, što za posledicu ima rast koncentracije joniziranih minerala, posebno kalcijuma i magnezijuma što dovodi do mnogo bolje gustoće koštane mase, što posebno pogađa populaciju treće dobi.) Organizam posle 29-te godine slabo apsorbuje Kalcijum i Magnezijum, što se Inulinom rešava.
Ometa metabolički proces stvaranja masnoće u organizmu
Dijetalna vlakna su suštinska u našoj svakodnevnoj ishrani, ali naša dijeta retko sadrži dovoljno njih.
Smanjujući pH vrednost
Dve najpoznatije dobre bakterije u ljudskom organizmu jesu bifido ktobacil, a obe proizvode mlečnu kiselinu koja štiti debelo crevo. Niža pH vrednost u debelom crevu znači manji rizik od raka, jer se inhibiraju prokancerozni enzimi. Bakterije takode proizvode i butirat, koji se povezuje s apoptozom (samoubistvom) kanceroznih ćelija, kao i s povećanjem antioksidansa glutationau crevima
Bio market izdvaja za vas
MED I ZASLAĐIVAČI |
MANUKA MED 15+, 250g |
5.699,00 RSD |
Dodaj u korpu |
DODACI ISHRANI |
STRESS GUARD 60 KAPSULA GOODCARE |
1.670,00 RSD |
Dodaj u korpu |
DODACI ISHRANI |
REVITA LIGHT 200G |
1.160,00 RSD |
Dodaj u korpu |
SUPERHRANA |
MORINGA OLEIFERA ORGANSKA 75g JUST SUPERIOR |
513,00 409,00 RSD |
Dodaj u korpu |
DODACI ISHRANI |
RUSKO KEDROVO ULJE 30 KAPSULA |
1.199,00 RSD |
Dodaj u korpu |