DIGESTIVE INULINA IQ PREBIOTSKA BILJNA VLAKNA 15X5G KESICA FORNATURA

Inulin je prebiotik, odnosno hrana za dobre bakterije u našim organima za varenje.
469,00 RSD

Opis proizvoda

Inulin je prebiotik, odnosno hrana za dobre bakterije u našim organima za varenje. Kao hrana dobrim bakterijama, inulin utiče na povećanje njihovog broja, odnosno na smanjenje broja loših i patogenih bakterija i tako doprinosi našem opštem zdravlju.

Inulin je prirodno, rastvorljivo, dijetalno vlakno koje potiče od korena biljke cikorije i ima naučno dokazane prednosti, a može se koristiti kao zdrava zamena za šećer i masti u redovnoj ishrani.
Naš organizam ne vari inulin i on počinje da se razlaže tek kada dospe u debelo crevo pod dejstvom enzima koje stvaraju bakterije koje se prirodno nalaze u toj sredini i koje ga koriste kao svoju hranu.
 

Šta se dešava sa Inulinom kada ga konzumiramo?

Zbog specifične veze fruktoznih molekula, naš želudac nije u stanju da fragmentiše inulin, već se to odvija tek u debelom crevu. Inulin u debelom crevu postaje odlična hrana dobrim bakterijama koje se tamo nalaze (bifido bakterije i laktobacilli). U našim crevima živi oko milion bakterija, što „dobrih“ što potencijalno „loših“, odnosno patogenih. U očuvanju zdrave i uravnotežene crevne mikroflore važnu pomoć nude prebiotici, nesvarljiva vlakna koja „dobre“ bakterije, odnosno probiotici koriste kao hranu. Prebiotici selektivno podstiču rast i aktivnost probiotika i na taj način utiču pozitivno na celokupno zdravlje organizma.

Inulin je PREBIOTIC a ne PROBIOTIC!

Pojednostavljeno rečeno – prebiotici su hrana za dobre bakterije u crevima (probiotike) a to su bifidobakterije i laktobacili, zahaljujući kojima se uspešno suzbijaju patogeni mikroorganizmi, koji uzrokuju različite i nimalo prijatne zdravstvene tegobe.

Koliko su važni prebiotici u hrani

Većina ljudi unosi dovoljno probiotika, ili bar znaju da bi trebalo to da čine, ali ono što ne znaju jeste to da su njihovom organizmu neophodni i prebiotici u hrani koja se svakodnevno konzumira. Reč je o nesvarljivim dijetalnim vlaknima koja pokreću rast bakterija i pozitivno deluju na celokupnu crevnu floru. Ne treba ih mešati s probioticima –dobrim bakterijama, bez kojih naš organizam ne bi mogao normalno funkcionisati.

Benefiti primene Inulina

Jačanje imunog sistema

Iscrpna istraživanja pokazuju da prebiotici u hrani podstiču stvaranje T-ćelija, važnih za odbrambeni sistem organizma. Naime, hraneći dobre bakterije, jačaju imunitet sistema za varenje, ali i celokupnog organizma.

Deca i odojčad

Bebe imaju koristi od njih dok su još u majčinom stomaku, a smatra se i da smanjuju rizik od ekcema, ubrzavaju rast i metabolizam, te povećavaju toleranciju na mleko i mlečne proizvode.

Prikladan za dijabetičare

Inulin ima manju kalorijsku vrednost od ostalih ugljenih hidrata (Zbog nemogućnosti varenja inulina u želucu i tankom crevu, njegov uticaj na nivo šećera u krvi je minimalan, jer se ne razlaže na monosaharide).

Regulišu nivo glukoze

Istraživači su otkrili i to da ukoliko se prebiotici u hrani redovno uzimaju, moge smanjiti apetit i rizik od dijabetesa tipa 2, budući da doprinosi održavanju nivoa glukoze u krvi.

Digestivni trakt

Prebiotici u hrani uspešno ublažavaju simptome zapaljenja debelog creva I pozitivno utiču na crevnu mikrofloru I olakšava probavu. Inulin pomaže razvoj normalne crevne flore i deluje kao i olakšava probavu. Brojne su studije potvrdile stimulativno delovanje inulina na rast bifidobakterija i to u dozi od 5-10 grama dnevno. Budući da pojedine vrste bakterija imaju povoljan učinak na zdravlje čoveka, a to su pre svega Bifidobacteria i Lactobacilli, „hranjenje“ tih bakterija inulinom omogućava im da nadvladaju potencijalno štetne bakterije. Blagotvorno delovanje bifidobakterija dobro je dokumentovano brojnim naučnim istraživanjima, a uključuje: inhibiciju rasta patogenih bakterija, stimulacija komponenata imunološkog sistema i pomoć u apsorpciji određenih jona i sinteza B vitamina.

Prevencija nastanka osteoporoze

Poboljšava mineralni sadržaj kosti i gustoću koštane mase.(Smatra se da fermentacijom inulina dolazi do zakiseljavanja sadržaja kolona, što za posledicu ima rast koncentracije joniziranih minerala, posebno kalcijuma i magnezijuma što dovodi do mnogo bolje gustoće koštane mase, što posebno pogađa populaciju treće dobi.) Organizam posle 29-te godine slabo apsorbuje Kalcijum i Magnezijum, što se Inulinom rešava.

Ometa metabolički proces stvaranja masnoće u organizmu

Dijetalna vlakna su suštinska u našoj svakodnevnoj ishrani, ali naša dijeta retko sadrži dovoljno njih.

Smanjujući pH vrednost

Dve najpoznatije dobre bakterije u ljudskom organizmu jesu bifido ktobacil, a obe proizvode mlečnu kiselinu koja štiti debelo crevo. Niža pH vrednost u debelom crevu znači manji rizik od raka, jer se inhibiraju prokancerozni enzimi. Bakterije takode proizvode i butirat, koji se povezuje s apoptozom (samoubistvom) kanceroznih ćelija, kao i s povećanjem antioksidansa glutationau crevima

Bio market izdvaja za vas

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close