MATCHA (MAČA) ČAJ ORGANIC, WE ARE ONE 100G

Mača čaj (Matcha) je posebna vrsta zelenog čaja. Bukvalan prevod ove reči znači „čaj u prahu“. Mača je sjajan izvor vitamina A, vitaminskog kompleksa B, vitamina C, E, K i minerala u tragovima. Mača je bogat sastojcima sa super antioksidansnim aktivnostim
1.245,00 RSD

Opis proizvoda

Mača čaj (Matcha) je posebna vrsta zelenog čaja. Bukvalan prevod ove reči znači „čaj u prahu“. Mača je sjajan izvor vitamina A, vitaminskog kompleksa B, vitamina C, E, K i minerala u tragovima. Mača je bogat sastojcima sa super antioksidansnim aktivnostima uključujući polifenole i hlorofil.

Za razliku od tradicionalnog zelenog čaja, priprema zelenog mača čaja podrazumeva i prekrivanje biljke čaja krpama pre nego što se uberu. Ovo dovodi do rasta lišća boljeg ukusa i teksture, koje je potom ručno ubrano, kratko stavljeno na paru kako bi se sprečila fermentacija, a zatim i osušeno i duže držano u hladnoj ostavi, što daje jači ukus. Osušeno lišće je potom samleveno u prah.

1. Jači imuni sistem: kao što smo već pomenuli, mača sadrži brojne antioksidanse, polifenole i L-teanin koji zajedno doprinose jačanju odbrane imunog sistema i pomažu da se obezbedi zaštita protiv raznih antigena.

2. Moć antioksidanasa: Mača sadrži bogatstvo prirodnih antioksidanasa i polifenola. Istraživanje je pokazalo da moć antioksidanasa mača čaja mnogo je veća nego svih drugih zelenih čajeva. Ovi antioksidansi tragaju za radikalima koji ne sadrže kiseonik i neutralizuju njihov štetan efekat. Na taj način, oni štite telo od nastanka poremećaja i zapaljenja povezanih sa oksidativnim stresom.

3. Dijabetes tipa 2: Mača čaj se pokazao koristan za održavanje zdravog metabolizma kod pojedinaca sa dijabetesom. Mača čaj koji je bogat antioksidansima pomaže u redukovanju nivoa triglicerida i ukupnog holesterola.

4. Povećanje energije: Mača sadrži zdrav oblik kafeina koji se razlikuje od onog koji se nalazi u kafi. Ovaj jedinstveni vid kafeina poznat kao teofilin pomaže u podržavanju funkcionalnosti adrenalnih žlezda i održava optimalne hormonalne nivoe.

5. Detoksifikacija: Hlorofil prisutan u mača čaju pojačava efektivnost u procesu čišćenja tela. Hlorofil je sjajan detoksifikator koji pomaže u čišćenju krvi. Pomaže i u održavanju alkalnosti krvi i tkiva. Hlorofil isto tako pomaže u sprečavanju povezivanja štetnih toksina sa zidovima creva i izbacuje ih iz vašeg tela.

6. Mentalna spremnost i umirujući efekat: Mača čaj daje i umirujući efekat telu. L-teanin, jedinstvena amino kiselina pomaže u jačanju alfa talasa u mozgu. Ovi alfa talasi pospešuju relaksaciju i stvaraju dubok osećaj mentalne jasnoće i svesnijeg stanja uma, kao što se dešava tokom praktikovanja joge. Istraživanje sprovedeno sa teaninom pokazalo je da teanin funkcioniše kao neurotransmiter koji prouzrokuje umirujući efekat na mozak bez izazivanja umora. Ovaj efekat je pomogao budističkim monasima da održe duboku koncentraciju tokom sesije meditacija. Još jedna studija je otkrila antistres efekte teanina prisutnog u mača čaju, koji pomažu u smanjenju fiziološkog i psihološkog stresa.

7. Kulinarska upotreba: Pored zdravstvenih benefita, mača je široko popularna i kao sastojak u brojnim tipovima hrane. Mača se koristi da bi se dodao ukus brojnim jelima kao što su čokolade, torte, slatkiši, kolačići i sladoledi sa zelenim čajem. Skoro su čak i neki poznati lanci kafića u Severnoj Americi uveli pića na bazi mača čaja u vidu smutija, milk šejkova,  pa i alkoholnih pića.

Oprez

Iako su brojne koristi od ovog čaja, on sadrži i visoke količine kafeina koje mogu izazvati alergijske reakcije kod pojedinaca podložnih istim. Ove alergijske reakcije mogu uključiti dijareju, aritmiju i probleme sa varenjem. Ako se tek upoznajete sa mača čajem i nikada ga do sada niste pili, te niste svesni njegove snage, preporučujemo vam da postepeno počnete da ga pijete, kako biste videli da li vam odgovara. Takođe, pre nego što počnete da pijete mača čaj u medicinske svrhe, savet medicinskog radnika bi mogao uvek da vam pomogne da bolje razumete njegove efekte, naročito tokom posebnih stanja, kao što su trudnoća i period laktacije.

Bio market izdvaja za vas

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close