Opašimo kecelje, stiže godina vodenog tigra!

Opašimo kecelje, stiže godina vodenog tigra!

 

Jeste li spremni za godinu vodenog tigra ?

(I poneki recept:-)

 Tradicionalno se na trpezama u ovom period nalazi 8 vrsta hrane, u kojima se uživa tokom 15 dana proslave, i za koje se veruje da će privući dobro zdravlje, sreću i blagostanje.

Ako ste se pitali zašto baš ‘8’, e 8, jer se broj na kineskom izgovara slicno kao ‘huat’, što se prevodi sa ‘nek se obogatimo!’.

A evo i davnašnjih recepata, pomoću kojih ćete garantovano ukrasti malo milosti i naklonosti kineskih dobrih duhova.

 

1.Knedle (dumplings)

U pari kuvane knedle su oblkovane kao starinski kineski zlatni novac, zvan ingot I predstavljaju blagostanje. Po legendi, broj knedli koje se pojedu tokom nove godine odgovara količini novca koji ce se zaraditi te godine. Sastoje se iz omotača i fila.

Omotače za knedle možete kupiti i kod nas, …a možete ih praviti i sami, prema jednostavnom receptu koji traži svega 5 sastojaka (i sve ih imamo u radnji, bez brige); aaa poseban bonus je to što cemo zaobići gluten)

Dakle, treba vam:

*jedna šolja (160g) pirindzanog brašna

*2/3 šolje (75g) tapioka brašna(dodaje blagi efekat lakšeg žvakanja, izbegavajući preteranu suvoću i krutost proizvoda)

*2 kafene kašičice psilijumskih ljuspica u prahu

*(150-160g)2/3 šolje tople vode

*pola kafene kašičice soli

*dve kašike ulja

Sjedinite sve suve sastojke u jednoj posudi, onda dodajte vodu i ulje. Temeljno promešajte kašikom pa sačekajte par minuta dok se testo ne ohladi. Zatim ga oblikujte rukama u glatku veknu, još 1-2 minuta.

Zamotajte testo u kuhinjsku plastiku i ostavite u frizideru oko 30 min. Podelite ga na 4 dela. Rukama izvucite jedan deo u deblji ‘konopac’, pa ga isecite na 7 delova.

Pospite radnu površinu tapioka brašnom, (ili kukuruznim skrobom) i spljoštite dlanom svaki komadić (dok radite na jednom, pazite da su vam ostali delovi pod folijom, da se ne bi isušili i izgubili na elastičnosti).

Oklagijom dodatno istanjite testo, dok mu delovi ne dosegnu oko 2mm. Potom šoljom ili čašom izvucite (oko 9cm u dijametru) kružne gijoza omotače.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo testo.

 I, sada je vreme za punjenje! I tu se ukusi razlikuju od provincije do provincije, pa vam prepuštamo da sami u moru varijanti nadjete omiljenu. Naravno, naš favorit:

Pripremite:

*mleveno svinjsko meso

*lišće napa kupusa (‘kineski kupus’, ima ga na beogradskim pijacama)

*mladi luk

*šitake pecurke

*bok čoj

*bambusovi izdanci

*češnjevi belog luka

*svež djumbir

*soja sos

*kukuruzni skrob

*susamovo ulje

promešajte sve komponente fila, stavite malu količinu na sredinu omotača, savite omotač oko ivice fila da dobijete polumesečasti oblik, ‘štipkajte’ slobodnu ivicu dok se ne zatvori. Potom knedle mozete prziti, ili ih kuvati u pari.

 

2.Cela riba kuvana u pari (glava obavezno!)

Yu znaci i ‘riba’ i ‘prosperitet’ na kineskom. Zajedničko uživanje u ovom obroku za vreme proslave Nove godine osnažuje porodičnu povezanost.

 

3.Nudle dugovečnosti

 

Trik kod ovih nudli je da se usrču neprekinute, u kom slučaju garantuju dug zivot. A evo odmah i recepta (za 2 veoma duge nudle):

*2 šolje glutenastog, lepljivog brašna

*1/4 kafene kašičice soli

*3/4 šolje (180 ml) vode na sobnoj temperaturi

*biljno ulje, po potrebi

*2 šolje hladne vode, podeljeno

 

U velikoj posudi zamesiti brašno i so. Polako dodavati vodu na sobnoj temperaturi, sve vreme radeći šakama. Koristeći obe ruke, mesiti testo dok se ne formira glatka lopta, 3-5 minuta.

Potom umotati testo u plastičnu foliju i ostaviti na sobnoj temperaturi oko 20 min. Otkriti, premesiti, i ostaviti još 15 min.Prebaciti testo na blago nauljenu radnu površinu, preseći je na pola i rukama izvući dug cilindricni oblik iz svake polovine testa, oko 12mm u dijametru. Nauljiti veliku šerpu i složiti svaku polovinu izduženog testa u formu zmije koja se odmara. Namazati testo odozgo sa još malo ulja da se spreči slepljivanje. Pokriti plastičnim omotačem i ostaviti da se odmara u zamrzivaču još pola sata.

Dovesti do ključanja jednu posudu sa vodom, dovoljno veliku da dzinovska nudla moze u njoj slobodno da pliva. Izvaditi nudle, radeći 10tak cm po 10tak cm blago istezati nudlu, svaka bi morala da bude oko 2.5 metra dugačka (pravi majstori prave ih da budu i do 8 m!!!!).

Skuvati ih, tako što se, kada voda proključa, doda jedna šolja hladne vode, pa tek onda ogromne nudle.

 

4.Pirinač

 

Lepljivost jasmin pirindza spremljenog na pari je još jedan simbol članova porodice ‘slepljenih’ čvrsto jedni uz druge.Neke porodice slave sa “Pirinčanim pudingom osam blaga”, zavodljivim dezertom od riže sa osam ukrasa: ušećereni lotos, zeleno suvo grozdje, pinjoli, crno suvo grozdje, sušene urme, sušene godzi bobice, sušene kajsije i crvene maraskino višnje (za sreću!).

 

5.Beli luk

 

Naziv za beli luk na kineskom je“suan”, što se prevodi i kao “prebrojavanje”. U tradiciji je ukorenjeno da oni koji slave Lunarnu novu godinu jedu dosta belog luka, da povećaju broj moneta koje će prebrojavati u nastupajućoj godini. Ima ga u skoro svakom jelu, uključujući i račiće pržene u voku.

 

6.crvena hrana

 

crvena je najprominentnija boja tokom Lunarne nove godine. Naći ćemo je u dekoraciji, hrani, i, što je naj upadljivije, u crvenim kovertama punim novca koje se daruju voljenima tokom ovog perioda. Crvena boja asocira na dobru sreću, bogatstvo i radost. Trpeza za vreme Lunarne nove godine tipično bude puna crvene hrane, kao sto su kraba, pekingška patka, račići, prase na roštilju i jos puno toga.

 

7.Glutinozne loptice od pirindza

 Večera se završava sa slatkim, okruglim lopticama od lepljivog pirinča sa pastom od crvenog pasulja. Okrugli oblik navodno priziva glatku godinu pred nama, bez trzavica, ponovno okupljanje porodice i dobru sreću.

U njih ide :

*2 šolje lepljivog pirinčanog brašna

*1/2 šolje vruće vode

*1/2 šolje hladne vode

*tri supene kašike slatke paste od crvenog pasulja.

Iseći pastu od crvenog pasulja na male komadiće; u većoj posudi dobro promešati brašno i toplu vodu, potom dodati hladnu vodu i opet temeljno promešati. Mesiti testo dok ne postane glatko.

Na ravnoj površini izvlačti duguljaste forme od testa, seći ih na oko 1.5 cm dužine, urolati svaku dlanovima u lopticu.

Svaku lopticu potom pritisnuti u oblik posude, smestiti fil, zatvoriti i urolati nazad u loptu.

Kuvati ih u kljucaloj vodi oko 5 minuta.

 

8.mandarine

 

Zvanično voće Nove godine, ‘ju’ na kineskom, zvuci kao rec ‘srećan’, ‘ji’. Obilno se poklanjaju tokom proslave Nove godine.

 

Proslava Lunarne nove godine ove godine traje do 15.02. kada se u nebo šalju crveni lampioni sa lepim željama. Neka vam se sve do jedne ostvare!

 

 

 

  Bojič dr. Svetlana

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close