Ayurveda i mikrobiom- šta kada se creva ulenje i naduju?

Ayurveda i mikrobiom- šta kada se creva ulenje i naduju?

(kakve sve to veze ima sa nadutim stomakom i da l da meljem moj psilijum i računam vlakna u smutiju?)

 Ajurvedski prakriti je okvirno definisan kao fenotip, uslovljen odnosom tri entiteta: Vatta(prostrano, vazdušasto, lagano, suvo, u slivenom pokretu),Pitta(bazirana na vatri i vodi, vruća, svetla, masna i pokretna) i Kapha (zemlja i voda, stabilna, teška, pouzdana, spora, hladna i meka). Drevni lekari indijski su prakriti odredjivali na osnovu fizicke, psiholoske i fizioloske manifestacije date osobe, nevezano za njen socijalni,etnicki, geografski pa čak ni dijetarni status.

Humani mikrobiom sa druge strane se smatra za “najskorije otkriven” ljudski organ, ravnopravan po važnosti sa ostalima.Bakterije creva ne samo da snabdevaju organizam vitaminom K, vec sintetišu i serotonin (hormon srece), a i svojim telima brane da se neke druge, patogene bakterije nasele umesto njih.

16S analiza genoma bakterija koje nastanjuju digestivni trakt i čine crevnu “baštu” ukzala je da, zaista, pojedini bakterijski rodovi, sa svojim specificnim metabolizmima (i metabolitima! koje nama prosledjuju, u dobru i u zlu), su prakriti specificni, tj. razlikuju se dominantno Pitta, Vatta i Kappa mikrobiomski 'potpisi', što je jos jedan mehanizam kojim ajurvedske doše ostvaruju svoj uticaj na zdravlje.

Bakterije poznate po tome sto razlažu skrob otporan na humane enzime (Parabacteroides) i time ublažavaju inflamaciju creva specifično su bile prisutne u pitta prakriti osobama.[1]; interesantno, ali upravo pitta prakriti osobe, na osnovu ajurvedske literature, su konstitucionalno sklone da razvijaju ulkuse, ali ne i inflamatorne bolesti creva, koja su ušuškana i zaštićena masnim kiselinama kratkog lanca, koje tvore rezidentne bakterije ako im pružimo odgovarajuće prebiotike (famozna vlakna).

A i zašto toliko buke oko vlakana? Prvo što pada na pamet je da, ako ih nema u dovoljnoj količini (25/38g-dan) dolazi do konstipacije (zatvora).

Dalje, postoje dva tipa vlakana: rastvorljivi i nerastvorljivi. OBA su bitna. Rastvorljivi( ovsena kaša, jabuka, sočivo, raž, integralni hleb) tvore neku vrstu tečnog gela sa vodom u završnom delu creva, čineci defekaciju lakšom.

Nerastvorljiva vlakna (voće, povrće, suncokret, golica) tvore "dzombastiju" ali sklisku mešavinu sa hranom motivišući kolon da se grči i taj talas da se propagira.

Ovde negde spada i priča o psilijumu, i mleveni i ljuspice imaju jednaki zdravstveni efekat, po unosenju u organizam brzo bubre (obavezno! piti 6-8 casa vode dnevno ukoliko se psilijum koristi kao stimulans rada creva). 

Ayurveda se sve slaze, savetujuci pri tom da se prati dijeta koja dovodi u harmoniju Vatta došu, što znači:dalje od hladne hrane i pića, mahunarki, suvog voća i salata; zameniti ih toplom i dobro kuvanom hranom.

Generalno, Ayrveda insistira ne na uzimanju jednokratnom neke hrane ili lekova, već na promeni celokupnog životnog stila.

 Ipak, triphala je u Indiji najpouzdaniji  lek za probleme ovog tipa; skuva se čaj od ove biljke, pa četvrtini kašičice dodati pola kašičice kumina i četvrtinu kašičice kardamoma. Samleti i uzimati dva puta dnevno. Trifala ima glikozide koji imaju laksativne osobine, dok kardamom i kumin seme pomažu kod nadutosti.

Takodje, popularan a jednostavan lek je i rastvaranje malo gi-ja u mleku uveče. To je narocito dobro za Pitta i Vatta konstitucije.

Ukoliko je problem jednokratan, mogu pomoći i sena kocke, kombinacija suve sljive, suve smokve i lista sene (naci cete ih i kod nas u radnji).

Buducnost tretiranja zatvora je ipak, sva je prilika u personalizovanim probioticima u formi rektalnih čepića, sastavljenim od benefitarnih bakterija. U poslednje vreme najviše obećava L.acidophillus DDS-2, soj rezistentan na pankreasne enzime i zucne soli. U sastavu je i  preparata iz nase prodavnice, a sto je najlepse, njegovo prisustvo pogoduje rastu Ruminococusa, grupe koja metabolise vlakna u blagotvorne masne kiseline kratkog lanca, kojima se skoro iskljucivo hrane kolonociti, celije debelog creva.

 

Bojic dr Svetlana

 

Reference:

 

[1] R.K.Wallace. The microbiome in health and disease from the perspective of modern medicine and Ayurveda. Medicina (Kaunas).2020 Sep; 56(9)

 

[2]D. Chaudhari, D. Dhotre, Dhiraj Agarwal, A. Godhali, A.. Nagarkar, V. Lad, U. Patil, S. Juvenkar, V. Sinkar, Y. Shouche. Understanding the association between and skin mithe human gut, oral and skin microbiome and the Ayurvedic concept of prakriti. J Biosci.2019 Oct;44(5):112

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close