Alfa lipoinska kiselina - dobrobiti za naš organizam

Alfa lipoinska kiselina - dobrobiti za naš organizam

Alfa lipoinska kiselina je organsko jedinjenje koje organizam može da sintetiše, ali se uglavnom unosi hranom ili suplementacijom. 

Alfa lipoinska kiselina deluje antioksidativno i štiti organizam od oksidativnog stresa.

Prednost alfa lipoinske kiseline u odnosu na druge antioksidanse je ta, što je ona rastvorljiva i u vodi i u mastima i to joj omogućava prohodnost do svih ćelija i tkiva u telu. Deluje u samim ćelijama, ali i u međućelijskom prostoru.

Pored toga što je i sama snažan antioksidans, alfa lipoinska kiselina ima sposobnost da obnavlja druge antioksidanse u organizmu, kao što su vitamin C, vitamin E, glutation. Ona je neizostavan sastojak u procesu oslobađanja energije. Zahvaljujući antioksidativnom dejstvu štiti nas od nastanka oštećenja ćelija i tkiva u organizmu.

Alfa lipoinska kiselina je idealan antioksidans, jer za razliku od drugih,  deluje i na liposolubilne i na hidrosolubilne slobodne radikale.

Alfa lipoinska kiselina i dijabetes

Diajbetes je hronično oboljenje koje nastaje kao posledica nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina. Ovo dovodi do hiperglikemije, povišenog nivoa glukoze u krvi čije dugotrajno prisustvo može dovesti do oštećenja tkiva i organa i ozbiljnih komplikacija.

Dijabetesna neuropatija je jedna od najčešćih komplikacija dijabetesa. To je oboljenje perifernih nerava, najčešće nogu. Ova komplikacija nastaje kao direktna posledica dejstva slobodnih radikala. Oni na više različitih nivoa, dovode do propadanja, pre svega malih krvnih sudova, a zatim i nerava na periferiji celog organizma.

U dosadašnjim istraživanjima je dokazano da alfa lipoinska kiselina ima najveći uticaj na lečenje dijabetesa i dijabetesne neuropatije, odnosno ublažavanje simptoma kao što su trnjenje i peckanje, grčevi, bol i gubitak osećaja u rukama i nogama. Utvrđeno je da ovaj antioksidans doprinosi i redukciji insulinske rezistencije, jer utiče na brži protok šećera iz krvi u ćelije i tkiva.

U osnovi šećerne bolesti leži oksidativni stres, pa se alfa lipoinska kiselina kao snažan antioksidans, upravo zbog toga preporučuje kod pacijenata sa ovom bolešću, ali je naravno neophodno uzimati i prateću terapiju za tretman osnovne bolesti. Dodatni unos alfa lipoinske kiseline obolelima pruža zaštitu od budućih komplikacija.

Čuvar srca i krvnih sudova

Kao i svi drugi antioksidansi i alfa lipoinska kiselina je čuvar srca i krvnih sudova. Zbog svoje dinamike i u hidrofilnoj i u lipofilnoj sredini ima izrazit pozitivan uticaj na zdravlje krvnih sudova kojima obezbeđuje elastičnosti. Takođe u novim istraživanjima se naglašava i uticaj lipoinske kiseline na smanjenje visokih vrednosti triglicerida i lošeg (LDL) holesterola u krvi.

Antioksidativna svojstva omogućavaju alfa lipoinskoj kiselini da neutrališe slobodne radikale i smanji oksidativni stres, koji je povezan sa oštećenjima koja mogu povećati rizik od srčanih oboljenja. Pokazalo se da alfa lipoinska kiselina poboljšava endotelnu disfunkciju – stanje u kojem se krvni sudovi ne mogu pravilno širiti, što takođe povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Istraživanja su pokazala da je suplement alfa lipoinske kiseline smanjio nivo triglicerida i LDL (lošeg) holesterola kod osoba sa metaboličkim sindromom.

Da li je neophodna suplementacija?

Alfa liponska kiselina se u organizmu sintetiše u maloj količini, a njen nivo se dodatno smanjuje kako starimo.

Nalazi se u skoro svim namirnicama. Crveno meso se smatra najboljim izvorom alfa lipoinske kiseline. Ima je u bubrezima, srcu, jetri, u povrću: spanaću, brokoliju, krompiru, šargarepi, kao i u pivskom kvascu. U namirnicama alfa lipoinska kiselina je vezana kovalentnim vezama, što umanjuje njenu bioiskoristljivost.  

Zbog svega navedenog alfa lipoinska kiselina, je kod velikog procenta populacije na nivou ispod optimalnog.  Pa se organizam snabdeva adekvatnom količinom alfa lipoinske kiseline putem ishrane ili suplementacijom.

U određenim stanjima i hroničnim bolestima, suplementacija alfa lipoinskom kiselinom je neophodna kako bi zaštitila organizam od delovanja slobodnih radikala, i sprečila dodatne komplikacije bolesti.

Danas na tržištu postoji puno preparata alfa lipoinske kiseline, međutim ovaj Terranovin suplement, izdvaja se po tome što pored alfa lipoinske kiseline sadrži i moćan MAGNIFOOD kompleks. On predstavlja mešavinu liofilizovanih biljaka, koje obezbeđuju snažnu sinergiju. Svojim sastavom potpuno podržava metabolizam i različite funkcije lipoinske kiseline, posebno antioksidativno delovanje i zaštitni uticaj na jetru, oči i nervni sistem. U sastav MAGNIFOOD kompleksa ulaze stabilizovane pirinčane mekinje, koren kurkume, list mača zelenog čaja, plod i list pasjeg trna, šipurak, seme bundeve.

IZVOR: Santamed

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close