MELEM PROTIV AKNI I BUBULJICA, BRDJANSKI, 50ml

Brđanski melem protiv akni i bubuljica neguje kožu i deluje na nezdrave kožne promene nastale od različitih uzroka. Posebno je izraženo dubinsko delovanje koje blagotvorno utiče na već postojeća kožna oboljenja.
1.150,00 RSD

Opis proizvoda

Brđanski melem protiv akni i bubuljica  neguje kožu i deluje na nezdrave kožne promene nastale od različitih uzroka. Posebno je izraženo dubinsko delovanje koje blagotvorno utiče na već postojeća kožna oboljenja. Dolazi do sazrevanja već nastalih akni i bubuljica a melem sprečava nastanak novih.

Brdjanski melem protiv akni i bubuljica nastao je pažljivim odabirom korisnih sastojaka uglavnom od flore našeg podneblja.

~ SASTAV ~ 
Pored hladno ceđenog maslinovog ulja, biljnog i pčelinjeg voska, i još desetak domaćih lekovitih biljaka, Brđanski melem protiv akni i bubuljica sadrži još i etarska ulja - čajnog drveta i lavande.

~ INDIKACIJE ~
Akne vulgaris
 - to su žlezde, lojne (sebacealne) žlezde prepunjene sadržajem (sebumom).

Nastaju zbog:

– nemogućnost izlivanja sebuma iz lojne žlezde na površinu kože, jer je izvodni kanal sužen ili zapušenL;

– preteranog stvaranja sebuma koji zaostaje u lojnoj žlezdi, uglavnom pod uticajem testosterona (androgena) ;

– preteranog razmnožavanja Propionibacterium acnes – bakterije koja je normalni stanovnik kože (saprofit) i u uobičajenom broju ne oštećuje kožu; kada se prenamnoži ponaša se kao patogena bakterija, pravi infekciju i pokreće zapaljenje.

Pod aknama se u narodu podrazumevaju promene koje su na površini kože, zapaljene (bolne, crvene) i gnojne.

Bubuljicama se smatraju slične promene, samo manje.

Otvoreni komedoni su ono što zovemo mitiserima i oni ne pokazuju znake zapaljenja (bol, crvenilo). Vidimo ih kao crnu tačkicu.

Komedoni mogu biti i zatvoreni kada ih, kada ih pipamo kao klikerčić ispod površine kože koji ako ne boli dalje se ne komplikuje, a ako boli prelazi u gnojne akne.

Dermatološki, sve su ovo akne vulgaris.

Samo se zatvoreni komedoni ne komplikuju infekcijom sa Propionibacterium acnes i sledstvenim zapaljenjem. Zato je najvažnije delovati i na infekciju i na zapaljenje.

Dr.Jelena Đorđević, viši dijetetičar-nutricionista

~ MEHANIZAM DEJSTVA ~

Zajednički aktivni princip etarskog ulja čajnog drveta i lavande je 1,8-cineol (eukaliptol, kajeputol). Pored ovog aktivnog principa, etarsko ulje lavande sadrži dva aktivna principa - linalol i kamfor, a etarsko ulje čajnog drveta – terpinen-4-ol.

Svi ovi aktivni principi imaju antimikrobno dejstvo (antibakterijsko, antivirusno, antigljivično), antiinflamatorno (protivupalno) i imunomodulatorno (poboljšava odbranu organizma).

Mehanizam dejstva se zasniva na:
1. antimikrobnom (antibakterijskom) dejstvu aktivnih sastojaka etarskog ulja čajnog drveta i lavande, kojim se uništava Propionibacterium acnes.

  1. antiinflamatornom dejstvu – koje smanjuje nekorisnu zapaljensku reakciju a time i crvenilo (rubor), bol (dolor), otok (tumor), oštećenje funkcije (functiolaesa).
  2. imunomodulatornom dejstvu – povećava sposobnost borbe organizma sa mikroorganizmima u infekcijama kože.
  3. Etarsko ulje lavande posebno ubrzava epitelizaciju tj zarastanje okom vidljivih (makro) i nevidljivih (mikro) oštećenja kože, tako da se defekt kože što pre prekrije.

Imunomodulatorno dejstvo 1,8-cineola ispoljava se najviše kroz povećanje fagocitne sposobnosti monocita i makrofaga, vrste leukocita, krvnih ćelija koje učestvuju u odbrani organizma. Fagocitna sposobnost je jedan od načina uništavanja mikroorganizama i tumorskih ćelija.

Aktivni principi osim antibakterijski, deluju i antivirusno i anntigljivično na kožu, što im je sporedan ali važan efekat.

Uticaj aktivnog principa etarskog ulja čajnog drveta i lavande je najveći na mestu primene, ali ista dejstva, samo blaža, ima na ceo organizam jer je lako prolazi kroz kožu i ulazi u limfotok i krvotok.

Dr.Jelena Đorđević, viši dijetetičar-nutricionista

 

~ KONTRAINDIKACIJE ~
Apsolutna kontraindikacija:

Preosetljivi (alergični) na neku komponentu preparata. Naši korisnici nisu prijavili neželjena dejstva.

Bio market izdvaja za vas

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close