AMLA (Phyllanthus emblica) ORGANSKA U PRAHU 100g WAO

Amla, Phyllanthus emblica, indijska grožđica, sadrži antioksidanse i antidijabetike. Ona štiti naše srce, jetru, organe za varenje i pomaže regulaciji nivoa šećera u krvi
600,00 RSD

Opis proizvoda

 

 

AmlaPhyllanthus emblica, indijska grožđica, sadrži antioksidanse i antidijabetike, ona ima kardioprotektivna, hepatoprotektivna, antitumorska, antiulcerozna svojstva i deluje antibakterijski in vitro i in vivo. Efekti amle pripisuju se njenim antioksidansima, kao što su vitamin C, polifenoli, tanini i flavonoidi.

Zahvaljujući visokom nivou vitamina C, pomaže u povećanju broja crvenih krvnih zrnaca u telu. Laboratorijski testovi pokazali su da svakih 100 grama svežeg voća amle osigurava 470-680 mg vitamina C. Vitamin C je snažan antioksidans. Antioksidansi blokiraju štetne posledice koje uzrokuju slobodni radikali, materije koje oštećuju DNK.

U ayurvedi, tradicionalnoj indijskoj medicini, koristi se i sušen i svež plod ove biljke. U ajurvedskoj medicini se koristi svaki deo ove biljke, uključujući i lišće i koren i grančice i cvetovi, sve. Po ajurvedskoj medicini, amla grožđice se smatra kiselim(amla) a oporim (kashya) sa slatkim (madhura) i gorkim (tikta) i oštrim (katu) sekundarnim (naknadnim) ukusom (rasa i aurasa). Osobine (gune) amle po ajurvedskoj medicini su da je blaga, laka (laghu) i suva (ruksha), a za digestivni sistem pogodna (vipaka) ona je slatka (madhura) i njena energija hladi (shita).

Prema Ayurvedi, amla usklađuje sve tri doše (dosha). Iako je amla zbilja neobična po tome što sadrži čak pet od mogućih šest ukusa koje Ayurveda priznaje i poznaje, najvažnije je da joj se pridaje uticaj (virya) ili moć (vipaka) na varenje. U ovom svetlu, amla je posebno korisna da ublaži, regliše i umanji pitta-gunu zbog svoje energije koja hladi. Istovremeno, balansira pitta i vata gunu svojom slatkoćom. Kapha gunu, amla balansira pre svega svojim efektom sušenja.

Amla može da se koristi i kao rasayana (podmlađivač) da produži život.

U ajurvedskim biljnim mešavinama, indijska grožđica se redovno koristi, pre svega kao osnovni, primarni sastojak, na primer u drevnom biljnom rasayana zvanom Chyawanprash. U ovoj formuli, koja sadrži 43 biljna sastojka plus gi, tj prečišćeni maslac, ulje susama, sok šećerne trske i med, prvi put se pominje u Charaka Samhita kao vrhunski lek za podmlađivanje.

Amla, poznata kao indijski ogrozd, poznata je već hiljadama godina jer se u ajurvedskoj medicini koristi u prevenciji kao i za neutralisanje niza simptoma.  Plod amle su bobice koje su bogate antioksidantima, vitaminima, aminokiselinama, mineralima, polifenolima i dijetnim vlaknima. Ovo voće, osušeno i samleveno u prah, možete koristiti za poboljšanje blagostanja vašeg celokupnog organizma.

Po sastavu, amla ima malo šećera, a visok nivo vitamina A, vitamina C, vitamina E, gvožđa i kalcijuma. Zbog svojih nutritivnih kvaliteta, ima pozitivan efekat na .

JAČANJE IMUNITETA: Visok sadržaj C vitamina ( među najvišim koncentracijama u prirodi) koji je vezan za tanine, koji se lako absorbuje i organizam ga lako iskorišćava jer se nalazi  u prirodnom obliku. Vitamin C je antioksidans koji sprečava i smanjuje oštećenje ćelija usled dejstva slobodnih radikala, i pomaže u stvaranju antitela i imunoloških ćelija koje uništavaju patogene.

POBOLJŠAVA IZGLED KOŽE: C vitamin kojim je bogata amla učestvuje u sintezi kolagena, koji kožu čini čvrstom, zategnutom i lepe teksture, te se smatra pravim anti-age sredstvom. Antioksidanti iz amle mogu sprečiti stvaranje bora i prerano starenje kože.

POBOLJŠAVA IZGLED KOSE: Amla hrani kosu i pomaže u jačanju folikula dlake, podstiče rast kose, sprečava nastajanje peruti i da kosa prerano ne sedi.

POBOLJŠAVA VARENJE: Amla je izvanredan izvor vlakana koja pomažu regulisati rad creva i ublažava probleme kao što su dijareja ili opstipacija. Podstiče proizvodnju želudačnih sokova, ubrzavajući varenje i absorbciju hrane.

POBOLJŠAVA RAD SRCA: Bogatstvo C vitamina i antioksidanata kao i drugih fitonutrijenata smanjuje delovanje faktora rizika na srce kao što su visok nivo triglicerida, LDL holesterola i visokog krvnog pritiska. Štiti i smanjuje oksidativni stres koji dovodi do upala, stvaranja krvnih ugrušaka i svih problema koja ta stanja mogu izazvati.

POBOLJŠAVA MENTALNO ZDRAVLJE: Velika količina antioksidanasa mogu poboljšati rad mozga i pamćenje.

BLAGOTVORNO DELUJE NA NIVO ŠEĆERA U KRVI: Sadrži mineral hrom koji utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi i povećava osetljivost na insulin.

BLAGOTVORNO DELUJE NA OČI: U ajurvedskoj medicini, amla se preporučuje za smanjenje rizika od katarakte, glaukoma, makularne degeneracije povezane sa starenjem i konjuktivitisa.

BLAGOTVORNO DELUJE NA ANEMIJU: Visok sadržaj vitamina C i gvožđa su dobra kombinacija za dopunu ishrane i sprečavanje anemije i postizanje dobre krvne slike.

Amla je korisna i u protokolima detoksikacije organizma, a u ajurvedi se zove i rasajana, biljka koja hrani i podmlađuje telo.

Preporučuje se uzimanje pola do jedne kašičice praha  (3-5 grama) razmućene u malo meda, čaši tople vode ili sa malo ulja ,kao čaj ili dodati u napitke, sokove i smutije. Treba da imate na umu da ajurvedski prahovi deluju holistički, ali imaju kumulativni efekat te je potrebno uzimanje od 6 nedelja pa i do više meseci, što zavisi od više faktora , od osobe do osobe.

Amlu možete koristiti i spolja, za negu kože i kose u obliku maske, tonika ili pakovanja

 

UPOZORENJE: 

Amla može izazvati razređivanje krvi, pa osobe koje su na terapiji antikoagulantima treba da potraže savet lekara o korišćenju.

 

Bio market izdvaja za vas

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close