Vegetarijanstvo kao lek za urbani način života?

Vegetarijanstvo kao lek za urbani način života?

Vegetarijanski način života mnogi nazivaju „boljkom“ savremenog života. Bilo tako ili ne, vegetarijanstvo je nastalo pre nekoliko hiljada godina među Indijcima, kako je kod njih ishrana bila bazirana na namirnicima koje nisu životinjskog porekla.

Mnoga istraživanja su dokazala da osobe koje su vegetarijanci imaju manju mogućnost da obole od prehlade, dijabetesa, gojaznosti i drugih ozbiljnijih bolesti. Ova činjenica je bila dovoljna da se veliki broj ljudi opredeli na zdrav način ishrane, a mnogi od njih stavljaju znak jednakosti između zdravog načina ishrane i vegetarijanstva.


Međutim, da li ste znali da, iako jedete na primer ribu, takođe pripadate nekoj vrsti vegetarijanstva? Isto je tako, ukoliko jedete samo biljne proizvode? Hajde da Vas upoznamo sa nekim najčešćim vrstama vegetarijanstva.


Ko su vegani i šta je sastavni deo njihove ishrane?

Vegani su osobe kojima se svakodnevna ishrana bazira na biljnim proizvodima. Na njihovom meniju nema namirnica životinjskog porekla. Njihova ishrana se bazira na žitaricama, voću i povrću (sveže, sušeno, konzervisano).


Ko su laktovegetarijanci?

Osobe koje pored biljne ishrane svakodnevno konzumiraju mleko i mlečne proizvode. U te čuvene zdrave napitke koje koriste laktovegetarijanci spadaju mleka i biljni napici, kao i razni sirupi.


Ko su peskovegetarijanci?

Ukoliko pored biljnih proizvoda u svoj organizam unosite i ribu, onda ste u vegetarijanskom svetu peskovegetarijanci. Ovakav način ishrane je jedan od najzastupljenijih.


Makrobiotičari

Kako samo ime kaže, makrobiotičari su osobe čija se ishrana zasniva na unošenju mahunarki, semenki i žitarica. Predstavnici ove vrste vegetarijanstva koriste isključivo organske namirnice.


Tajna je u umerenosti

Ukoliko ste zagovornik vegetarijanskog života, morate znati da se uspeh ogleda u umerenosti. Konzumiranje belog brašna i velike količine šećera neće 100 posto dovesti do onoga što smo napomenuli na samom početku, a to je da će se vaš organizam mnogo jače boriti protiv negativnih uticaja. Što raznovrsnija ishrana u vegetarijanstvu može Vam pomoći da upravo to postignete.

 

Proizvod je dodat u listu želja

close

Proizvod je dodat u korpu

close